В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало

...
В идеалния случай регистърът на собствениците на медии би трябвало
Коментари Харесай

Ясен Лазаров: Медийната отчетност у нас е формално регулирана

В идеалния случай регистърът на притежателите на медии би трябвало да разкрива притежателите на медии в България и източниците за финансиране на тези организации. Медийната отчетност у нас обаче е много официално контролирана и заради това получаваме по-скоро приблизителна картина . Това сподели пред БНР Ясен Лазаров от Института за развиване на обществената среда. Институтът е направил разбор на действието на регистъра.
350 организации са подали заявления до МК за 2020 година

В декларациите, подадени до Министерството на културата, се отразява финансирането и сключваните контракти с обществени институции, само че не се отразяват комерсиалните покупко-продажби на медиите с частни юридически лица , означи Лазаров.

Така се оказва, че заявеното в регистъра се разграничава от действителните средства, с които оперират медиите в България.

Като различен проблем Ясен Лазаров уточни неналичието на ясни инструкции, което обърква медиите кое и къде би трябвало да се попълня в декларациите , което по думите му води до повтаряне на суми в другите графи или до попълване на неверна информация.

„ В медийните заявления има суми в разнообразни валути, нанасяни са контракти с неразбираем период на осъществяване, суми, към които е начислен или не Данък добавена стойност или това събитие изобщо не е указано. Това е проблем, тъй като когато всяко задължено по закона лице подава декларация по собствен си метод, най-после тази информация мъчно може да се сложи в подтекст, да се съпоставя, да се проучва. “

Това е финансова информация и може би би трябвало да се замислим дали Министерството на културата е най-правилната институция, която би трябвало да работи с нея , разяснява Ясен Лазаров в предаването „ Преди всички “.

Министерството на културата не прави инспекции всъщност, посочи още Лазаров.

На оперативно равнище могат да се вкарат промени, които да покачат успеваемостта на обществения указател , считат от Института за ръководство на обществената среда, които имат направени рекомендации.

Институциите би трябвало да разпознаят своя интерес. Ако регистърът се поправи по съответен метод, тази информация може да бъде потребна както за жителите, по този начин и за институциите, заключи Ясен Лазаров.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР