В Художествената галерия на град Самоков бяха връчени първите награди

...
В Художествената галерия на град Самоков бяха връчени първите награди
Коментари Харесай

Връчиха първите награди за фотография на името на Анастас Карастоянов

 Големият български фотограф Златгко Латев пристигна на изложбата с национална носия и по този начин получи нанаградата си  Силвия Стойчева, предс. на Общински съвет Самоков, Златко Латев, Владимир Георгиев, кмет на Самоков, Милан Христев, първа премия за снимка в състезанието
В Художествената изложба на град Самоков бяха връчени първите награди за снимка на името на Анастас Карастоянов.

 anastas-karastouanov Анастас Николов Карастоянов /1822-1880 г./ е роден в Самоков и е наследник на първия книгоиздател в България, Никола Карастоянов. Заминава за Белград и учи фотографсикия развой и майсторство в ателието на Анастас Йованович, който също е българин и е велможа фотограф в Белград. Йованович дава ателието си на Карастоянов и самоковецът прави там популярните си портрети на Васил Левски като легионер в Легията на Георги Раковски. През Руско-турската освободителна война е боен сътрудник.

Карастоянов освен е първият български фотограф, само че и първи от рода на цяла плеяда огромни, български фотографи, след тях са синовети му Иван и Димитър и внуците Божидар и Бончо Карастоянови.

Кметът на Самоков, Владимир Георгиев връчи награди на първите отличени в Националния конкурс за снимка „Анастас Карастоянов“ – Милан Христев и Златко Латев. „Искахме да придадем на премията по бездънен смисъл и стойност, тъй като нейния патрон е положил основата на фотографията в България. И тук не става въпрос единствено за художествения, само че и за историческия аспект. Защото фотографията не е единствено изкуство, тя е и притежател на скъпа информация, на фактология и исторически доказателства.“, сподели Георгиев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР