В храм Св. пророк Илия в столичния квартал „Дружба“ винаги

...
В храм Св. пророк Илия в столичния квартал „Дружба“ винаги
Коментари Харесай

Доброволци помагат на стотици нуждаещи се в храм „Св. пророк Илия“ в столичния кв. „Дружба“

В храм " Св. оракул Илия " в столичния квартал „ Дружба “ постоянно е уместно време да дойдеш да помагаш на хора в неравностойно състояние, даже и след огромните християнски празници. Затова хиляди доброволци са се събирали тук още от 99-та година и подават ръка на хора в потребност.

„ Младите хора, които бяхме към момента млади, черкуващи се в храма " Свети оракул Илия " се събрахме, чели книги, слушали разкази, че по този начин се прави, с цел да изпълниш вярата си надолу. Имаше небогати хора в квартала, започнахме с 30-40 индивида и в този момент нещата към този момент, след 22 години, са надълбоко рутинни. Доброволческа е кухнята. Доброволци има от цяла София, сред прочее доброволци има и от чужбина. Така че това е едно място, където се извършват две цели. Едната е да нахраним хората извън, а другата е да се възпитават младежите в доброволчески труд “, описа Мони Маринов.

Заради пандемичната конюнктура обаче, доброволците от чужбина не могат да дойдат, с цел да оказват помощ на идеята тази година. Обикновено храмът " Св. оракул Илия " е събирал хора с огромни сърца от далечни кътчета като Щатите и Япония. Така тези хора стават съпричастни към сложни ориси на нуждаещите се.

„ Това, което в действителност ме е раздрусало през годините, беше едно младо семейство с 4-5 деца, българи, които през януари живееха в една от спирките в квартал „ Дружба “. Там спяха нощем, тук се хранеха, обличахме ги и отново се връщаха с децата си да пренощуват на спирката. И това не е еднократен случай “, добави Мони Маринов.

Хората са гладни по три пъти дневно, както споделя Мони. Затова, всяка събота доброволците отделят от персоналното си време, с цел да подготвят вкусна храна и да раздадат пакетирани артикули на нуждаещите се. Така те се надяват да обезпечат най-насъщното най-малко до идната събота.

- На какви възрасти са хората, на които помагате?
- Всякакви. Спектърът на хората в потребност е извънредно висок. Бездомни, слаби, заболели, нехоспитализирани хора с душевен проблеми. Бежанци, целият набор на нуждаещи сме имали.

А опашката от хора в неравностойно състояние е релативно непрекъсната през годините. На място оказват помощ на към 300 души всяка събота, само че в същото време изпращат и храна до други манастири и храмове в покрайнината. А името на храма " Св. оракул Илия " носи и благородната орис на святото място. Свети Илия е доста важен за християнския свят, тъй като в такива крайни времена, той още веднъж ще помогне, с цел да повдигне моралния дух на човечеството да се пребори с актуалните провокации.

- Каква е реакцията на хората, на които помагате? Какво се чете в очите им?
- Много постоянно има сълзи на очите. Много постоянно желаят да целуват ръцете на тези младежи.

Младите хора, които вземат участие, споделят, че по-скоро доброволчеството е помогнало на тях в това да намерят прояснение.

„ В кухнята ме докара желанието да оказвам помощ. Предполагам, доста от нас не постоянно са били на верния път. Така че аз взех решение, че желая да прекарам доста повече време, помагайки на хората. Поинтересувах се от идеите и когато прекрачих тази кухня, повярвайте ми, бях сигурен, че това нещо ще го върша цялостен живот “, сподели доброволецът Благовест Стоянов.

- Кое е най-ценното от опита, който придобиваш, помагайки на хора в неравностойно състояние?
- Сблъсъкът с действителността. Много от нас взимат всичко за даденост. Има хора, които нямат покрив над главата си, нямат самун на масата си. А аз съм уверен, че голяма част от нас имат всичко това, само че ние постоянно не сме признателни “, добави Благовест.

Дай и ще ти се даде. Така и дядо Тодор, който през миналите години е бил част от доброволците, в този момент идва всяка събота, с цел да получи същата помощ, която е дарявал.

„ Тук съм работил 15 години при Мони. Храната е доста хубава и постоянно пристигам, всяка събота. А преди петнайсет години доста помагах тук “, описа Тодор.

Хиляди хора по света откъсват парченце вяра и обич всеки ден, с цел да оказват помощ на близък си. Така, непроменяемо, светът ще става все по-красиво и положително място. А в случай че вие желаете да дарите парченце от своята добрина, храмът „ Свети оракул Илия “ ще ви приветства всяка събота, без изключение.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР