В Холандия официално откриха първия в света мост, отпечатан на

...
В Холандия официално откриха първия в света мост, отпечатан на
Коментари Харесай

В Холандия пуснаха първия в света мост, отпечатан на 3D принтер

В Холандия публично откриха първия в света мост, отпечатан на 3D принтер. Той е дълъг 8 метра и е ситуиран наоколо до град Гемърт.

Благодарение на подсилени, авансово напрегнати бетонни модули и отпечатани на 3D системи, мостът, който е предопределен най-вече за велосипедисти, може безвредно да понесе тежестта от 2 тона. Три месеца са били нужни за построяването на структурата.

" Мостът не е доста огромен, само че е отпечатан от принтер, което го прави неповторим ", разяснява Сайд Тейл Салет от Технологичния университет в Айндховен.

При използването на техники за 3D щемпел се употребява по-малко бетон, в сравнение с би било належащо при изливането на стандартна форма, изясняват учените. Според формалния уеб страница, " принтерът поставя бетон единствено там, където е належащо ".

8-метровият мост се простира над воден канал и свързва два пътя. Въпреки, че мостът е предопределен за потребление от велосипедисти, строителната компания " БАМ Инфра " споделя, че той може безвредно да носи товари до два тона. На компанията са били нужни единствено 3 месеца, с цел да построи моста, който има почти 800 пласта, написа GreenTech.

Този план извежда на напред във времето екологичните преимущества на 3D щемпел, споделя ръководителат на БАМ Мариус Шимел. " Необходими са по-малко запаси и има доста по-малко боклуци ", споделя Шимел.

Междувременно друга холандска компания - MX3D, стартира неотдавна да отпечатва мост от неръждаема стомана. Досега е построена една трета от него. Създателите му ще се стремят да го завършат до март 2018 година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР