В ход са масирани проверки от Областната дирекция по безопасност

...
В ход са масирани проверки от Областната дирекция по безопасност
Коментари Харесай

Започнаха проверки на търговците на риба преди Никулден

В ход са масирани инспекции от Областната дирекция по сигурност на храните в Русе по отношение на идния празник Никулден. Това стана ясно от извършена среща сред шефа на институцията инж. Иван Ласонин и регионалния шеф Анатоли Станев. „ Проверките ще обезпечат доста по-голяма сигурност измежду потребителите, а в същото време ще са от изгода и за лоялните търговци, тъй като ще отстраняват изцяло опцията за измами и надлежно продажба на непроверени храни “, разяснява Станев. Той прикани също за зоркост и стриктност измежду проверяващите. „ Приветствам сходни начинания и смятам, че точно те са в основата за повишение доверието на жителите към администрацията “, добави регионалният шеф. Не на последно място той благодари на инж. Ласонин за отличното взаимно партньорство.

Засилените инспекции ще продължат до 6 декември в това число, като ще се ревизират обектите за произвеждане и търговия с риба и рибни артикули, хранилища за търговия на едро, заведения за публично хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и тържища.На територията на област Русе има 16 профилирани обекта за търговия с риба и рибни артикули. Два от тях са преносими. Вече са тествани са и трите функциониращи производители на рибни артикули в района. Нарушения не са открити.

По време на инспекциите, които са част от национална акция на Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/, ще се следи за съществуване на документи за генезис и сигурност на рибата, съблюдаване на периодите и изискванията на предпазване, сходство с условията за етикетиране, както и за съществуването на персонални защитни средства и дезинфектанти. Контролните органи ще извърнат особено внимание на продажбата на риба и рибни артикули на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Припомняме, че върху повърхността на прясната риба би трябвало да има доста тъничък пласт слуз. Ако слузта е изобилна, а пластът компактен, това значи, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите би трябвало да са блестящи, компактно залепени за тялото. Хрилете би трябвало да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината би трябвало да изчезне бързо. От БАБХ приканват потребителите да купуват риба единствено от регистрирани обекти, с цел да не се излагат на риск.

При подозрения за нередности, жителите могат да подадат онлайн сигнал през уеб страницата на БАБХ или на горещия телефон: 0700 122 99.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР