В ход е голяма размяна на военнопленници между воюващите страни

...
В ход е голяма размяна на военнопленници между воюващите страни
Коментари Харесай

Воюващите фракции в Йемен си размениха военнопленници

В ход е огромна замяна на военнопленници сред воюващите страни в Йемен. Тя е обсъждана като част от засилените старания за преустановяване на опустошителния осемгодишен спор в страната, оповестява БиБиСи.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) разясниха, че арестуваните са били превозени със самолети от следената от бунтовниците столица Сана до следения от държавното управление Аден. Около 900 пандизчии се чака да бъдат разменени през идващите три дни.

Войната сред бунтовниците и проправителствените саудитски сили докара до гибелта на десетки хиляди йеменци. Също по този начин сътвори една от най-лошите филантропични рецесии в света , като към 80% от популацията е насила да разчита на хранителна помощ, с цел да оцелее.

Размяната, най-голямата от края на 2020 година, се преглежда като мярка за създаване на доверие след диалози по-рано тази седмица в Сана сред саудитска делегация и бунтовниците хути, ориентирани към реализиране на ново и евентуално непрекъснато преустановяване на огъня.

Разговорите бяха улеснени от Оман, който граничи със Саудитска Арабия и Йемен и играе основна роля в опитите за ходатайство за преустановяване на боевете от години.

Смята се, че има хиляди военнопленници, държани от двете враждуващи страни.

С този акт на благосклонност стотици фамилии, раздрани от спор, се събират още веднъж по време на свещения месец Рамадан, осигурявайки искрица вяра измежду огромното страдалчество, съобщи районният шеф на МКЧК Фабрицио Карбони.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР