В хижа Плевен в Стара планина (Северен Джендем) се проведе

...
В хижа Плевен в Стара планина (Северен Джендем) се проведе
Коментари Харесай

Екстремните спортове 13-20 февруари 2022

В хижа " Плевен " в Стара планина (Северен Джендем) се организира петият зимен фестивал, проведен от алпиниста Мартин Маровски . Програмата на 4-дневното събитие, което стартира в четвъртък и продължи до неделя, включваше ледено катерене, извънпистови ски, нанагорнище на връх Ботев, лекция по лавинна сигурност, преход до пещера " Водните дупки ", а също - прожекции на филми и презентации. Официални посетители тази година бяха музикантът Петър Георгиев - алпинист и странник, прочут в средите като Пешо Китарата, и един от най-успешните български алпинисти - Николай Петков, който описа за изкачванията си по огромните стени по света. Репортаж от събитието очаквайте скоро!

 Северен Джендем

На 12 март по ски пистте над Банско ще се организира старт от най-новата дисциплинираност по скайрънинг - " скай сноу ". Става дума за тичане по трасе с дължина 12,5 км и 1350 м денивелация. Най-високата точка, през която бегачите ще минават, е горната станция на лифта " Тодорка ", оповестиха от Българската федерация по скайрънинг. Повече информация -. Първото Световно състезание в новата дисциплинираност се организира при започване на месеца в испанския курорт Сиера Невада. Медалите бяха обрани от състезатели от домакините, както и от Италия и Русия.

По света

Германецът Алекс Хубер реализира премиерно нанагорнище на маршрута “La Bavarese ” на Пунта Джирадили в Италия. Пунта Джирадили е стена, висока 730 метра, ситуирана на морския бряг в Сардиния. Маршрутът на Хубер е 6 въжета и е с категория на компликация 8b+. Той го е наковал предходната пролет, изпод нагоре, само че изискванията за прекосяване през идващите месеци не са били подобаващи и премиерата е осъществена на 5 февруари, благодарение на Riky Felderer, сътрудник на Алекс Хубер и фотограф. Първите 3 въжета са спортно катерене, а останалите - алпийско. Става дума за триизмерни придвижвания, в непрекъснат надвес и катерене по туфи (черва), като 4 от 6-те въжета са с категория над 8а, споделя 53-годишният Хубер (с който българската аудитория се е срещала в границите на Банско филм фест през 2010 г.). Германецът е един от първите катерачи в света, изкатерили 9а - това се случва преди 30 години, в Австрия.

 Ками Кудер

Ками Кудер (Camille Coudert) изкатери боулдър от най-висоаката към този момент категория на компликация 9А . Боулдърът “Soudain seul ” се намира във Фонтенбло, Франция. Преди това 26-годишният французин има изкатерени три 8А-та. За най-трудния си боулдър той е отделил 8 месеца, като го е катерил по два пъти седмично. Кудер удостоверява категорията, дадена от създателя на боулдъра - Симон Лоренци, който взема решение казуса преди година. Това трансформира “Soudain seul ” в първия боулдър в света с доказана категория.

---

Новините следете в рубриката ни .

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР