В Хасково гостува изложбата на Държавна агенция Архиви“ – Ваше

...
В Хасково гостува изложбата на Държавна агенция Архиви“ – Ваше
Коментари Харесай

Гостуваща изложба разказва за следите от бялата емиграция в Хасковско

В Хасково гостува изложбата на Държавна организация „ Архиви “ – „ Ваше благородие, госпожа Чужбина “, отдадена на 100-годишнината от идването в България на белогвардейците след края на гражданската война в Русия. Това е първият град след столицата, в който експозицията се демонстрира.

Според един от основателите на изложбата – Димитър Иванов, тя е постигнала осведомителната си цел: да опише за тази огромна емигрантска вълна, която по думите му не е нещо исторически далечно, тъй като в последните 5-6 години светът е изправен пред същия проблем.

 Снимка: БГНЕС

„ Милиони мигранти бягат от несправедливости и жестокости във всички направления. Европа е залята. Америка е залята. Тези събития и премествания на бягащи хора са били постоянно сателит на човешката история и България постоянно се е справяла извънредно почтено. Тя е образец за интеграцията и за подпомагането на тези хора. “

С разрешението на уредниците експозицията е обогатена с три пана, акцентиращи върху живота на бялата емиграция в Хасковско .

Чрез фотоси и документи се наблюдава пребиваването на бежанците от някогашната Руска империя в Търново-Сеймен (Симеоновград), където в казармите на разформирования 30-и шейновски полк са били разквартирувани две военни учебни заведения и една съветска гимназия.

 Снимка: БГНЕС

Едно от паната споделя за лекарите емигранти в района сред двете международни войни . Руските медици са повече от 10, някои от тях трайно свързват живота си с Хасковския район. Един от тези лекари е Алексей Успенски, който се заселва в хасковското село Елена и в никакъв случай не се връща в родината си. Спомен за него споделя Славка Янева, в чиято фамилна къща той е живял до последно. 

„ Д-р Успенски е признат в моето семейство, откакто идва в безпомощно положение. Моят дядо впряга каруцата и го взема, цялото село е провело ослепително посрещане с курбан, на ръце го носят до нашия дом . Това е рядко интелектуална персона, владееше 8 езика, прелестно познаваше съветската класика… “

Посетителите на изложбата могат да научат любопитни обстоятелства, свързани с хор „ Родна ария “ и кои са съветските диригенти, взели участие в неговото основаване, за какво цяло Хасково се стича на погребението на съветски военачалник през 1935 година, каква е повода да загинат двама казаци при строителството на мост в Любимец и кои са белоемигрантите, свързани с антифашисткото придвижване.

 Снимка: БГНЕС

Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково разяснява, че при подготовката на трите хасковски пана са употребявани документи и фотоси от персоналните архиви на наследници на белогвардейските емигранти , както и на откриватели от България, Франция, Русия, Испания и Финландия.

Съорганизатори на изложбата в Хасково са Регионалният исторически музей и локалната териториална дирекция на архивите. Документалната изложбата за пътя на бялата емиграция ще остане до септември. 
Чуйте повече в звуковия файл.  В обявата са употребявани фотоси на БГНЕС от изложбата „ Ваше благородие, госпожа Чужбина “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР