В Хърватия днес се провеждат президентски избори. Донякъде необичайно, те

...
В Хърватия днес се провеждат президентски избори. Донякъде необичайно, те
Коментари Харесай

Първата президентка на Хърватия се бори за втори мандат с певец националист и бивш ляв премиер

В Хърватия през днешния ден се организират президентски избори. Донякъде извънредно, те са планувани само три дни преди Коледа в една твърдо католическа страна.

Първото си председателство в Европейския съюз най-младата страна-членка евентуално ще поеме без определен президент. Според изследванията първите трима кандидати за поста са с съвсем изравнени резултати. Анализаторите в Хърватия считат, че спечелилият ще бъде определен на втори тур на 5 януари.

Колинда Грабар-Китарович - първата жена-президент на страната, се кандидатира за втори мандат. Нейни съперници бившият ляв министър председател Зоран Миланович, артистът с националистически възгледи Мирослав Шкоро и осем други претенденти, които имат дребен късмет за поста.

Запазването на президентството е значимо за ръководещата консервативна Хърватска демократична общественост. Позицията на Грабар-Китарович е разтърсена, откакто тя направи серия от гафове по време на акцията. Колинда е известна с флиртуването си с крайната десница, до момента в който се пробва да се показа като човек от народа. Основният й конкурент е описваният като популист Зоран Миланович, който е подкрепян от демократичната съпротива.

Хърватският президент няма изпълнителни пълномощия, по тази причина резултатът от вота има по-скоро алегоричен темперамент. Но в случай че победи опозиционен претендент, това би могло да отслаби консервативното държавно управление в миг, в който то поема значима функционалност в Европейски Съюз. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР