В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на

...
В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на
Коментари Харесай

Оперна гала с Александрина Пендачанска открива Опера в Летния театър във Варна

В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният церемония концерт при започване на XV издание на Опера в Летния спектакъл на 15 юни от 21 часа ще сервира на публиката емблематични фрагменти от безсмъртни произведения на двамата композитори.

Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и режисурата на Сребрина Соколова, в програмата ще звучат арии от „ Тоска “, „ Бохеми “, „ Манон Леско “ на Джакомо Пучини, както и от „ Саломе “, „ Ариадна от Наксос “, „ Кавалерът и розата “ от Рихард Щраус. Ще приветстваме звездата на вечерта, харизматичната  Александрина Пендачанска.

Своето майсторство ще покажат и солистите на Държавна опера Варна тенорът Валерий Георгиев и баритонът Иво Йорданов, а обаятелното сопрано Александрина Михайлова ще излезе за пръв път на сцената на Опера в Летния спектакъл.

Една от обичаните възпитанички в майсторския клас на Райна Кабаиванска, тя е шест пъти стипендиант на дарителския фонд „ Райна Кабаиванска “ в Нов български университет, с чиято поддръжка учи и в музикалния институт „ Веки-Тонели " в Модена. Младото сопрано има извънредно хубав глас, с мек тембър и огромен диапазон, с рафинирана динамичност на осъществяването от пианисимо до форте. Тези качества ѝ носят награди от интернационалните певчески състезания „ Ото Еделман “, „ Гена Димитрова “, „ Премио Ета и Паоло Лимити “ и други

След дебюта ѝ в Софийската опера и балет като Лиу от „ Турандот “ на Пучини, Александрина Михайлова излиза за пръв път и на сцената на Ла Скала като Каролина в операта " Тайната женитба " на Чимароза.

Младата певица взе участие и в доста концерти, измежду които се открояват концертното осъществяване на „ Бохеми “ във Филхармоничния спектакъл на Верона, концертът с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „ България “ през 2021, концертите „ Serata Belcanto с актьори от Школата Кабаиванска “ в Академия Санта Чечилия в Рим и в „ Опера Бастий “ в Париж през 2023. Александрина Михайлова завоюва сърцата и на варненската аудитория в първата януарска оперна церемония 2024 на Държавна опера Варна.

 

 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР