В годината, когато културата на закрито продължава да се чувства

...
В годината, когато културата на закрито продължава да се чувства
Коментари Харесай

Карталов качва операта и на Цари Мали Град

В годината, когато културата на закрито продължава да се усеща неуютно (дори когато прояви са разрешени при съответните противоепидемични мерки), Софийската опера продължава да е измежду най-находчивите откъм избор на местоположения и основаване на необикновени прекарвания културни институти у нас. 

След като през юни и юли изнесе поредност спектакли край езерото Панчарево и на римския фон в киноцентър " Ню Бояна ", Софийската опера и балет се готви за откриването на новия си фестивал с гръмкото име " Портал на два свята ". От 29 август до 7 септември музика ще звучи на късноантичната цитадела Цари Мали град, ситуирана на хълма Св. Спас над с. Белчин, на 15 км от Самоков и на 53 км от София.

Това е шестата сцена на операта за летен сезон 2020, която се реализира по концепция на шефа и режисьор Пламен Карталов. Фестивалът ще бъде открит на 29 август от 19:30 часа с определяната от аудитория и рецензия като „ най-българската опера " „ Янините девет братя " от Любомир Пипков. Действието се развива през далечната 1361 година, високо на баирите край Самоков. За тази опера музикологът Иван Хлебаров написа: " Когато един оперен спектакъл сложи " Янините девет братя "  от Любомир Пипков, това значи че театърът незабавно се включва в решаването на съдбоносни проблеми на българската национална просвета ". Постановката, дело на Пламен Карталов, се игра с триумф и на сцената на Болшой спектакъл, по време на гастрола на Софийската опера в Москва (2018 г.) Диригент на спектакъла е Жорж Димитров, сценографията е дело Свен Йонке, а художник на костюмите е Станка Вауда.

На идващия ден - 30 август, програмата продължава с операта " Кармен "  от Бизе, оценена високо от японската аудитория и рецензия по време на турнето на Операта през 2018 г. На 3 септември феновете на балета ще имат опцията да видят спектакъла „ Зорба гъркът " от Микис Теодоракис по хореография на Лорка Масине.

На крепостта Цари Мали град феновете ще имат удоволствието да се насладят на още един балетен театър -  „ Кармина Бурана ", по музика на Карл Орф.  Хореографията е дело на Фреди Франдзути, директор на Balletto del sud в гр. Лече, Италия.

В три следващи вечери - 5, 6 и 7 септември, ще бъде показан хитовият мюзикъл „ Mamma Mia! " с песните на именитите шведи от AББA. 

Билети за фестивала " Портал на два свята " се продават на касата на Софийската опера, онлайн, както и на място в касите на крепостта Цари Мали град.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР