В глобализирания свят, в който живеем, все по-рядко се замисляме

...
В глобализирания свят, в който живеем, все по-рядко се замисляме
Коментари Харесай

10 открития, които промениха света

В глобализирания свят, в който живеем, все по-рядко се замисляме какъв би бил животът ни без нововъведенията. Как ще протече един наш ден без интернет или Фейсбук. Трудно е да си го представим, нали?! Да не приказваме за мобилните телефони или електричеството, които ни се костват безспорна даденост, а преди време са били неосъществим разкош.

Откритията са един от най-големите катализатори за триумфа на човечеството. И въпреки някои от тях да са довели до незабавна иновация, други са единствено частицата, върху която се надгражда и посредством която се стига до огромните достижения. Тези достижения, дело на човешкия разум, надалеч не са единствено 10.

Като стартираме от първото огромно изобретение от преди милион години – огъня, минем през развъждането на растения и опитомяването на животни, появяването на първата книжовност при Шумерите преди 6 хиляди години; и стигнем до фотографията и киното, радиото и малкия екран, цифровия компютър, атомната сила, галактическите технологии, ДНК на човешкия геном, системите за световна навигация. Те трансформираха хода на човешката история. А ние избрахме 10 открития, за които да ви разкажем.

1. Компасът е магнитен навигационен апарат за насочване, посредством установяване посоките на света. Изобретен е в Китай, като през XIV век става главно навигационно средство на моряците.
Компасът е откритието, което спомага Великите географски открития и донася на някои страни от Европа благосъстояние и власт.

2. Увеличителните лещи като откритие може би наподобяват незабележително, само че използването им е дала на индивида взор над всичко – от далечните звезди и галактики до живите кафези. Навлизат в приложимост през XIII век като помощно средство за едва зрение, а към края на XVI и началото на XVII век за изработката на първите микроскопи и телескопи.
Днес те намират приложение в астрономията, биологията, археологията, хирургията и други

3. Печатарската преса е изобретена от Йохан Гутенберг през 1439 година Той усъвършенства съществуващите сходства и разрешава отпечатване на над 3 600 страници дневно. Има данни за потреблението на сходна преса, много преди този момент – през 1234 година, в Корея.
До 1500 година над хиляда преси работят в из цяла Европа, а до 1600 година са напечатани над 200 милиона нови книги.
Печатарската преса се оказва основно изобретение за разпространение на новите хрумвания по време на Просвещението.

4. Парната машина е тип мотор с външно горене, който употребява топлинната сила, налична във водната пара, преобразувайки я в механична работа. Автомобили, самолети, кораби – нито едно от тези транспортни средства нямаше да съществува, в случай че не беше открит парният мотор. Това става през 1679 година, когато Дени Папен прави първата парна машина. Тя съставлява цилиндър с лост, който се издига под действието на парата, а след това се спуска под атмосферното налягане след сгъстяването на отработената пара.
Първата парна машина с търговски триумф се появява към 1712 година Окончателни усъвършенствания в парната машина са направени към края на 1700 година от Джеймс Уат. Те се оказват значими и навременни, с цел да може парната машина да стане „ мотор “ на Промишлената гражданска война.

5. Телеграфът е първият от редица открития в региона на телекомуникациите. Открит е през 1832 година от германеца Паул Шилинг, който предлага и потреблението на двоичен код. В Съединени американски щати телеграфът е основан през 1938 година и патентован през 1844 година от Самуел Морз, който измисля и така наречен Морзов код.
Възможността за изпращане на известия бързо на огромни дистанции оказва голямо въздействие върху вътрешната и външна политика, търговията, банковото дело, индустрията, и други и води до основаване на средства за всеобщо осведомление и прекосяването към осведомителната ера.

6. Хартиените пари. Откриването на парите като средство за възнаграждение се приписва на финикийците. В по-голяма част от човешката история парите са под формата на монети или благородни метали. Банкнотата е хартиен паричен знак, имащ избрана парична стойност. За първи път хартиените пари са употребявани в Китай през VII век. В Европа навлизат през 1660 година До края на XIX век множеството страни минават към книжните пари, което води до смяна лицето на световната стопанска система.
Днес като главно платежно средство с изключение на банкнотите се употребяват кредитните и дебитните карти. Широко застъпено е и онлайн банкирането, където извършваш заплащане с един клик на мишката.

7. Стоманата е деформируема сплав на желязо и въглерод. Произвежда се по разнообразни способи от епохи, само че всеобщо стартира да се използва след 1856 година, когато Хенри Бесемер изобретява по-ефективен метод за нейното произвеждане. Най-старият артефакт, направен от стомана е на към 4 000 години и е открит в Мала Азия.
Стоманата подкрепя Индустриалната гражданска война и построяването на актуалните градове.

8. Електрическата крушка или лампата с нажежаема жичка е осветителен апарат, източник на светлина, която се излъчва от проводник, нагорещен при протичане на електрически ток през него.
Лампата с нажежаема жичка е изобретена при започване на XIX век и съставлява стъклен балон с въздух, в който са запоени два медни проводника, съединени с въглена пръчка. При стартиране на електрически ток през тази лампа тя работи не повече от полови час и изгаря. През 1879 година Томас Едисон патентова трайна електрическа крушка и подарява на човечеството самостоятелност от дневната светлина.
От 1 септември 2012 година в Европейския съюз е неразрешена продажбата на всички разновидности на класическите крушки за осветяване с мощ от 25 до 100 W. Тази мярка ще спомогне за осъществяване на общоевропейски проект за повишение на енергийната успеваемост на европейската стопанска система.

9. Транзисторът е полупроводников електронен уред, който реализира увеличаване, комутация и превръщане на електрически сигнали. Транзисторите са в основата на всички модерни електронни устройства и се употребяват на практика във всички модерни битови уреди.
През 1947 година американците Джон Бардийн и Уолтър Братейн, работещи за Лаборатории Бел, откриват, че при слагане при слагане на ел. контакти върху германиев кристал, изходното напрежение е по-голямо от входното. Ръководителят на групата по физика на твърдото тяло в лабораторията Уилям Шокли прави оценка капацитета на това събитие е през идващите месеци концентрира напъните на екипа върху проучванията на полупроводниците. За изобретяването на транзистора тримата учени са удостоени с Нобелова премия за физика през 1956 година

10. Гигантска стъпка напред в региона на медицината, антибиотиците избавят милиони човешки животи, като убиват и предотвратяват растежа на нездравословните бактерии.
Терминът „ антибиотик “ е употребен за първи път през 1942 година от американския микробиолог Селман Ваксман, само че откритието е направено от Александър Флеминг, който открива антибиоза против бактерии от страна на гъби, известна като пеницилин през 1928 година
С напредъка на здравната химия, през днешния ден множеството антибиотици са полусинтетични – получени с химична трансформация на срещащи се в природата изходни субстанции, а други се създават напълно по синтетичен път.

Източници: history.com, wikipedia.org

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР