В Германия студентите харчат по 900 евро на месец. Най-голямата

...
В Германия студентите харчат по 900 евро на месец. Най-голямата
Коментари Харесай

Колко струва следването в Германия?

В Германия студентите харчат по 900 евро на месец. Най-голямата част от тази сума отива за жилище. Ето какво би трябвало да знаете за разноските, в случай че желаете да следвате в някой немски университет, написа Мария Илчева от " Дойче веле ".

Колко харчите на месец? Близо 60 000 немски студенти са дали отговор на този въпрос през лятото на 2016 в границите на огромно изследване на немската академична организация " Щудентенверк ". Резултатът гласи: несемейните студенти, които живеят в едночленно домакинство, харчат приблизително по 918 евро на месец. За храна дават по 168 евро месечно, за облекла – по 42 евро, за телефон и интернет – по 31 евро. Най-много отиват за квартира – приблизително по 323 евро на месец. А останалите - за книги, заведения и други.

Какви са наемите?

Разбира се, от град до град има голяма разлика в наемите. Така да вземем за пример, до момента в който едно жилище с повърхност от 30 кв м, намиращо се покрай университета, в Мюнхен коства 634 евро на месец, в Берлин цената му е 416 евро, а в Лайпциг – единствено 322 евро. Това излиза наяве от изследване на кьолнския Институт за немска стопанска система. Впрочем, Мюнхен е отличник и по цените на единичните стаи в така наречен студентски споделен апартамент (на немски WG). Една такава стая там коства 570 евро на месец. Средната цена за цяла Германия възлиза на 353 евро месечно, като най-ниската е записана в Котбус – единствено 200 евро на месец.

" За студентите с дребен бюджет стаите в студентски общежития се оказват единственото решение ", споделя Бернхард Бьорзел от " Щудентенверк ". Средно стаите в общежития излизат по 238 евро на месец. За страдание обаче броят на статите в общежитията надалеч не дава отговор на потребностите. Запитванията неведнъж надвишават предлагането.

Как да си намерите по-евтина квартира?

За тези, които нямат шанс с търсенето на квартира или пък не могат да си разрешат такава, има и други други възможности. Например: да живееш при пенсионер, на който да помагаш при извършване на покупки, в семейството или в градинската работа. Междувременно пенсионери оферират стаи в жилищата си в общо 30 немски града.

Концепцията на този план за споделено живеене е следната: за един квадратен метър жилищно пространство студентът би трябвало да оказва помощ по един час на месец. За 15 квадрата надлежно 15 часа и така нататък Младежите обаче сами би трябвало да заплащат тока и водата, която изразходват. Повече информация за тази опция можете да откриете тук: www.wohnenfuerhilfe.info.

Какво още включва студентският бюджет?

Освен за наема, студентите би трябвало да отделят и два пъти в годината пари за така наречен Студентски билет, включващ семестриалната такса и карта за публичния превоз. И тези такси се разграничават мощно в обособените федерални провинции. Така да вземем за пример през предишния учебен срок студентите в Пасау са плащали единствено по 72 евро на учебен срок, а в Хановер – по 425.06 евро.

За да вържат двата края, доста от студентите в Германия са принудени да работят. Особено тези, които не получават стипендии и прехрана от родителите си. Важно е да се знае, че който печели не повече от 8820 евро годишно (от 2018: 9000 евро), не предстои на данъчно облагане. Това важи, несъмнено, и за българите измежду студентите в Германия. Впрочем, от 2014-та насам те имат безкрайно право на работа, стига да си намерят такава. Според изследване на " Щудентенверк ", близо 68% от студентите в Германия работят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР