В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата

...
В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата
Коментари Харесай

След Нова година на ход са и изпитаните рецепти срещу... махмурлук



В Германия, а и в Западна Европа като цяло, Новата година не е толкоз известен празник, колкото Коледа. Въпреки това германците се готвят усърдно и за това празненство, както за всички останали: с софра и с обич към детайлите. Някои посрещат Нова година с другари, други у дома със фамилията.

Към обещаващите здраве, обич, благополучие и така нататък „ талисмани на масата “ се числят също и козунакът и супата от леща, които вещаят настъпващата година да е спокойна и безпроблемна. Освен това: свинско печено или риба, която е знак на плодовитостта и на щастливото бъдеще. Както в България, и в Германия имат вяра, че люспата от риба в портмонето носи изключително огромен шанс.

За късметлии могат да се считат и тези, които са наясно по какъв начин да се оправят с махмурлука след огромната забава. Един от препоръките за ободряване след множеството напитки е яденето на солена риба на сутринта. Нима фактически оказва помощ? Да – и херингата, както и саламурата от кисели краставички. Но има още по-добър метод – супата, която в Германия много постоянно се сервира в новогодишната нощ.

Става дума в действителност за чудесната целебна чорба, която затопля, укрепва и в същото време успокоява. Това не е най-новото изобретение на света, само че този, който е опитал супата на Нова година, по-рядко се буди с главоболие, споделят експертите. Най-забележителното е следното – ограничавания във връзка с съставките на супата няма, всеки може самичък да си ги подбере. Но несъмнено има любимци. Ето някои от тях:

Този балсам за прекалилите с алкохола в празничната нощ се прави или със запържена кайма, или с нарязано на дребни части месо, а може и с наденички. Към месото се прибавят нарязани на ситно чушки, царевични зърна, фасул, доматено пюре или консервирани домати, малко бульон или вода – супата би трябвало да е гъста. Тя се вари няколко часа на муден огън под похлупак, след което се подправя със сол и пикантен пипер. Накрая може да се облагороди с лъжичка коняк, а към този момент на масата би трябвало да се сервира със сметана и препечени филийки.

Нарязаните на дребно патладжани и две скилидки чесън се запържват, прибавят се доматено пюре и половин чаша алено вино, след което се вари половин час под похлупак.

След като бъде взето решението по какъв начин и с кого да се чества, се минава към още по-важния въпрос: с какво? Но новогодишната софра безусловно би трябвало да има ястия, привличащи щастието и шанса.

След това се вършат кюфтенца от кайма, едно яйце, две супени лъжици грис, малко розмарин, мащерка и майоран. Те се пускат във врящата чорба и остават там пет минути. Накрая супата се подправя със сол и черен пипер, а се сервира с черен самун и пикантен сос.

Ободряваща чорба от цвекло. За нея би трябвало цвеклото, морковите, картофите и лукът да се нарежат на кубчета и да се запържат в олио. След това зеленчуците се заливат с бульон или вода, а откакто заври, се прибавят настърган хрян, дафинов лист, настъргано индийско орехче и куркума.

Супата се вари на муден огън към час, след което се пасира и се подправя със сол и черен пипер. И на нея ще й отива лъжичка сметана.
Разбира се, супата против махмурлук, както и всичко, което краси новогодишната софра, може да се подготви авансово. При това състояние остарялата година може да бъде изпратена умерено и без непотребен стрес.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР