В Гербовата зала, Радостин Чолаков от Барутин получи грамота Джон

...
В Гербовата зала, Радостин Чолаков от Барутин получи грамота Джон
Коментари Харесай

Президентска награда за момчето с красив ум от Родопите

В Гербовата зала, Радостин Чолаков от Барутин получи грамота " Джон Атанасов " от президента Румен Радев за високи достижения на национални и интернационалните надпревари.

Момчето благодари на всички, които имат принос за тази премия и поздрави останалите отличени.
 12-годишен възпитаник от Барутин с премия от Гугъл 12-годишен възпитаник от Барутин с премия от Гугъл
Заради основани от него приложения 12-годишният възпитаник от доспатското село Барутин получи премия от Гугъл, заяви вестникът на общин...

, само че създава изкуствен интелект, който да схваща български език. Той е 9-ти клас в Пловдивската математическа гимназия и живее в китното родопско село Барутин.

Занимава се с програмиране повече от 6 години, като създава мобилни приложения и софтуерни планове. Печелил е голям брой национални надпревари по математика и осведомителни технологии, както и интернационалните IT състезания.

През 2018 година създава планове, отличени от софтуерния колос Гугъл. През 2019 година стартира работа по мобилното приложение за работливост AnyGoal, което по-късно прераства в мини-социална мрежа. Става лауреат на българската олимпиада НОИТ през лятото на 2020 година Съорганизатор е на няколко софтуерни събития, както и доброволец в разнообразни фондации и сдружения. Най-новият му план се казва  “АзБуки.ML ”, който има за цел да вкара новаторски технологии, като гласови асистенти и " чатботове " по-сериозно в българския език - до каква степен е стигнал с него може да видите  

А може да прочетете материала ни за него в рубриката „ Мисия България “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР