В ГЕРБ си мълчат за милионите, раздадени в различни схеми.

...
В ГЕРБ си мълчат за милионите, раздадени в различни схеми.
Коментари Харесай

Кой лъже за източените язовири


В ГЕРБ си мълчат за милионите, раздадени в разнообразни схеми. Те си откриха различен коз - служебната власт източвала язовири, с цел да ги набеждава в золуми. Сателитни фотоси на язовирите обаче ясно показват истината.

Панта рей. Всичко изтече и даже служебният министър на стопанската система Кирил Петков не знае останали ли са някакви средства в държавната компания “Монтажи ” от 630-те милиона лв., отпуснати през 2018 година за ремонт на над 400 рискови язовира. От ГЕРБ
Редакцията предлага
заобикалят да възразяват за милионите, раздадени посредством. Със същия триумф можеха да ги насипят с черпаци във фирмените банкови сметки. Те са си намерили различен коз - че служебната власт точи язовири, с цел да набеждава ГЕРБ в зулуми.

Ду ма против дума

В отбрана на отишлата си власт някогашният министър на стопанската система Лъчезар Борисов употребява мантрата, по този начин обичана и от някогашния министър председател Борисов - по какъв начин ГЕРБ и единствено ГЕРБ се е погрижил за инфраструктурата, изключително за рисковата за живота на хората. Лъчезар Борисов не стопира да повтаря по какъв начин язовир “Пазар дере ” е бил източен на 31 май, а за другите два - “Злати челник ” 3 и 4 твърди същото, само че не знае по кое време, защото не разполагал с документи за тях. В предаването “Лице в лице ” на bTV през вчерашния ден Лъчезар Борисов заяви още, че въпреки да се изисква съобщение на Басейнова дирекция, на Министерство на вътрешните работи и община за изпускането на язовир, “за такова съобщение няма ”.

Тези три язовира са от десетте, чиито поправки са завършени - това е действителният резултат от подписаните 266 контракта с шест компании. Според Борисов, няма по какъв начин, когато фирмата-изпълнител е предавала работата по ремонта, язовирите да не са били цялостни - другояче комисията не би могла да ревизира системата на оборудването. Разбира се, постоянно съществува и хипотезата комисията мощно да е мижала… Но в този случай не ѝ се е наложило, защото, обратно на Лъчезар Борисов, служебният министър Кирил Петков твърди противоположното - повода трите язовира да са празни е, че не са влезнали в употреба. Приемно-предавателните протоколи за язовирите “Злати челник ” 3 и 4 са били подготвени на 31 декември 2020 година, платени са и парите - 1.9 млн. лв. за единия и 547 000 лв. за другия. Но по този начин и не са предадени.

След като това стане, Петков е разпоредил да бъдат предадени на държавното дружество “Управление и стопанисване на язовирите ”, чийто принципал е Министерството на стопанската система. “Всеки контракт (за ремонт и възобновяване на язовири – бел. а.) ще бъде предаден на комисията за бистрота и надзор, с цел да нямаме разноски за материали и услуги от два до пет пъти над естествените ”, съобщи Кирил Петков на конференцията, на която служебният кабинет регистрира първия месец от работата си.

От спътник се вижда най-добре

Сателитна фотография от 13.5.2021. На нея се вижда, че язовирът " Пазар дере " е цялостен с вода.

Изображения от системата от спътници Sentinel на Европейската галактическа организация обаче демонстрират, че язовирите са били… празни. Те бяха изпратени до Дойче Веле от специалист, поискал да остане неназован. За задачата той е употребил данни, които са обществени - събират се в портала, прочут като Научен център за данни на Sentinel. Това е Центърът за отворен достъп по програмата “Коперник ”.

Изображенията са обработени посредством логаритъм NDWI, с цел да бъде визуализирано съществуването на вода в обещано изображение (в синьо). На база на изпратените 18 изображения, най-ранното от които е от ноември 2019 година, специалистът, с който Дойче Веле беседва, заключава, че язовир “Пазар дере ” е празен от началото на 2020 година Към 31 януари 2020 година изображенията демонстрират, че в него е имало вода.

Сателитно изображение от 31.3.2021 година демонстрира липса на вода в язовира

Що се отнася до останалите два язовира - “Злати челник ” 3 и 4, сателитните данни във тип на 11 изображения демонстрират, че от ноември м.г. съвсем до края на януари те са били празни. През пролетните месеци - до началото на април, във водоемите има вода, само че на 30 април т.г. още веднъж се виждат празни язовири. Тогава още управляваше третият кабинет на Бойко Борисов - служебното държавно управление застъпи на 11 май. Така че водният дух, източвал язовири, не ще да е от служебния кабинет.

Как са усвоени парите?

Тук се виждат трите язовира " Злати челник " цялостни с вода през 2017 година

Но в случай че тази алтернатива може да се позволи с неманипулирана информация, доста по-трудно ще е да се разбере по какъв начин са усвоени тези над половин милиард лв., дадени на Държавната консолидационна компания (ДКК), която пък ги трансферира на “Монтажи ” за ремонтите на язовири. Както и за, и тук Кирил Петков среща опозиция от управлението на ДКК - изпълнителният ѝ шеф Ясен Спасов заобикаля срещи с него, както и шефът на “Монтажи ” Тихомир Димитров.

Както изясни обществено служебният министър, законът за обществените предприятия е по този начин изработен, че Димитров се регистрира пред Спасов, само че не и пред министъра - “Монтажи ” е дъщерно сдружение на ДКК. Освен това управлението на ДКК се снабди с повишен мандат до 2026 година в последните дни от ръководството на ГЕРБ, бетонирани бяха управленията и на други ресурсоемки компании с бързи състезания. Но и тях прииждащите води ще ги отнесат.

Панта рей.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР