В Гърция тази сутрин в 7 ч. избирателите започнаха за

...
В Гърция тази сутрин в 7 ч. избирателите започнаха за
Коментари Харесай

Нови избори в Гърция

В Гърция тази заран в 7 ч. гласоподавателите започнаха за се насочат към секциите за парламентарните избори – втори в границите на малко повече от месец.

На предходния избор на 21 май безапелационно победи дясноцентристката Нова народна власт, която получи съвсем 41 % от гласовете, само че остана с няколко депутати под болшинството, което би и разрешило да образува независимо държавно управление. Затова водачът ѝ Кириакос Мицотакис върна проучвателния мандат – точно с желанието да провокира нови избори, на които счита, че ще си обезпечи доста над безспорното болшинство от 151 места в 300-членния парламент. При неналичието на реалистични вероятни съдружни схеми измежду опозиционните партии, втората и третата мощ, лявата СИРИЗА и лявоцентристкият ПАСОК, също не извършиха проучвателните мандати и определеният през май парламент просъществува едвам един ден, преди да бъде разхлабен от президента Катерина Сакеларопулу.

Желанието на Нова народна власт за независимо ръководство е евентуално да се сбъдне, даже резултатите от вота през май да се повторят, тъй като днешните избори се организират по друга изборна система. Според нея най-голямата партия автоматизирано получава 20 спомагателни места при положение, че получи повече от 25 % от гласовете, както и по още един народен представител бонус за всеки половин процентен пункт от горната страна, само че най-вече 50 спомагателни места. 

Според социологическо изследване, извършено от организация „ Алко “ и оповестено от „ Вима “, за Нова народна власт имат желание да гласоподават сред 39,8 и 43,8 % от гласоподавателите, за СИРИЗА – от 17,8 до 21,8 %, а за ПАСОК – от 10,2 до 13,2 %. Гръцката комунистическа партия (ГКП) ще получи сред 6,4 и 8,4 % от гласовете, националистическото „ Гръцко решение “ – сред 2,7 и 4,3 % и лявата евроскептична партия „ Плевси елефтериас “ („ Курс на свободата “) – сред 2,7 и 4,3 %.

Подобна картина обрисува и изследването на „ Пулс “, направено за телевизия Скай. Според него Нова народна власт ще вземе 38,5 % от вота, СИРИЗА – 19 %, ПАСОК – 11,5 % и ГКП – 11,5 %. „ Гръцко решение “, консервативната НИКИ и „ Плевси елефтериас “ получават съгласно тази анкета към 3,5 %, т.е. над изборния предел от 3 %.

Дори при положение, че в новия гръцки парламент влязат седем партии, което се счита за най-вероятния сюжет, а не пет, както беше на предходните избори, Нова народна власт ще има безусловно болшинство.

Друга смяна спрямо изборите на 21 май е, че на днешния избор отпада преференцията, т.е. гласоподавателите могат да избират единствено сред партийните листи, само че не могат да трансформират подреждането в тях.

Право на глас през днешния ден имат гръцките жители, които са навършили или навършват 17-годишна възраст през тази година. Броят на гласоподавателите е малко над 9,8 млн. души, а правото си на глас на предишните избори упражниха към 61 % от тях. На предишния избор за първи път беше обезпечена опция и за гласоподаване на гърците, които живеят в чужбина. Онези от тях, които се записаха за актуалните избори, към този момент гласоподаваха, тъй като вотът в чужбина се организира още през вчерашния ден. Броят на записаните в чужбина гръцки гласоподаватели е над 25 хиляди души, за които бяха открити секции в 35 страни.

Гласуването на днешните избори ще продължи до 19 ч., след което ще бъдат оповестени резултатите от екзитпола. Към 20:30 ч. ще стартира оповестяването на първите междинни резултати от преброяването на гласовете, а към 22 ч. се чака да станат известни резултатите от 80-90 % от секциите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР