В Гърция след Родос властите започнаха евакуация заради пожари и

...
В Гърция след Родос властите започнаха евакуация заради пожари и
Коментари Харесай

30 000 души в Гърция са били евакуирани заради пожарите

В Гърция след Родос управляващите започнаха евакуация поради пожари и на островите Корфу и Евбея. Досега 30 000 души са били принудени да изоставен домовете си.

Близо 2500 души са изведени от Корфу тази нощ като защитна мярка. Според локалните управляващи пожарът там е вследствие на палеж, само че към този момент е овладян.

Следете с нас тематиката онлайн

Не такава е обстановката на Родос, където по думите на заместник-кмета стихията е " отвън надзор ". Гори на три фронта, а ветрове до 50 километра в час затрудняват напъните на 250-имата пожарникари.

„ Беше ужасяващо. Никога в живота си не съм била толкоз изплашена. Особено когато изтичахме на плажа и един от локалните ни съобщи, че би трябвало да се махнем, другояче сме обречени “, описа евакуираният екскурзиант Фей Мортимър.

Фей Мортимър е измежду евакуираните туристи, настанявани в спортни салони и конферентни зали. На места няма ток и вода поради застрашена от огъня инфраструктура.

„ Тези хора са по стадиони, в други хотели. Те спят на басейна на хотела, във фоайето на хотела “, изясни ръководителят на българската общественост на остров Родос Кольо Нанев.

Хиляди бяха евакуирани от крайбрежните села и курорти

Някои английски компании анулираха резервациите си за Родос, в очакване на полет към дома десетки прекараха нощта на летището.

„ Евакуацията беше добра, само че можеше да е малко по-бърза, не ни споделиха напълно в точния момент. На плажа беше много мъчно с искрите, падащи върху теб, само че в края на краищата сме добре “, сподели екскурзиантът Джон Хоуп.

Голям пожар гори и в предпазения от ЮНЕСКО народен парк на полуостров Пелопонес. Бедствието на Родос към този момент е очевидно и от космоса – разкриват нови сателитни фотоси.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР