В галерията на СБХ на ул. Шипка“ 6 на 8

...
В галерията на СБХ на ул. Шипка“ 6 на 8
Коментари Харесай

Легендарен клас по живопис се събира в обща изложба след 45 години

В галерията на СБХ на ул. „ Шипка “ 6 на 8 декември, четвъртък, предстои среща с плеяда художници, тръгнали дружно, от едно преподавателско ателие в Художествената академия преди повече от 45 години. С всеки от тях ценителите неведнъж са се срещали в независими и групови изложения, но събрани в една зала ще ги забележим за първи път.

Те са някогашни студенти от именития клас по живопис на проф. Добри Добрев, випуск 1977-1978 година в Художествената академия. Изброени по азбучен ред, имената им са Ангел Васев, Андрей Даниел (починал 2020 г.), Антоний Григоров, Валентин Колев, Васил Милчев, Каталина Милева, Матти Кариула, Милко Божков, Мими Добрева, Никола Стефанов, Николай Иванов, Николай Каранфилов, Стефан Стоянов, Стефан Янев, Стефанка Стойчева, Стефка Аройо и Яшарали Тахир.

В деня на студентския празник, тъкмо в 18.00 ч., посетителите на зала 1А на „ Шипка “ 6 ще станат очевидци на самобитна среща на випуска. Събрани за първи път в обща галерия са едни от най-изявените създатели от поколението, навлязло в изкуството през 80-те години на предишния век. Идеята се ражда непринудено, мотивът е 45 години от дипломирането им. Курсът тогава е бил от 28 момчета и девойки, които животът и креативният им път са отвели в разнообразни направления. Не всички са във връзка между тях и не всички са поискали да вземат участие. Вълнението е най-голямо за основателите. „ Като студенти за нас беше повече от забавно да сме дружно и в ателието, и отвън него. Всеки самичък е избрал с какво да се показа, не сме обсъждали това. За нас остава удоволствието след толкоз години да се забележим и си надяваме срещата с нашата група да е забавна и за публиката “, споделят уредниците на изложбата. 

Проф. Добри Добрев, чието име сплотява участниците в експозицията, е роден през 1927 година През 1949 година е признат в Художествената академия, компетентност „ Живопис “. От 1956 до 1960 година преподава в Художествената гимназия в София. От 1961-ва е помощник по изобразяване във ВИИИ „ Николай Павлович “, старши учител по изящен очерк, доцент (1969), а по-късно и професор по живопис. Работи в региона на реалистичната живопис – тематична комбинация и портрет. Негови произведения са благосъстоятелност на Националната изложба, СГХГ, Военно-историческия музей, Министерски съвет, редица галерии в страната, в Москва, Виена, Лондон, както и в частни сбирки.

Изложбата на учениците на проф. Добри Добрев ще остане на „ Шипка “ 6 тъкмо месец – ще може да бъде прегледана до 7 януари 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР