В галерия Стил“ бе открита изложбата Български актьори“ на Константин

...
В галерия Стил“ бе открита изложбата Български актьори“ на Константин
Коментари Харесай

Показаха Константин Щъркелов в нова светлина

В изложба „ Стил “ бе открита изложбата „ Български артисти “ на Константин Щъркелов. Тя дава една нова светлина на художника Константин Щъркелов като портретист.

Колекцията, чийто куратор е галеристът Светлин Гугов, включва двадесет и две графики с въглен и туш на известни български артисти в емблематични за тях функции. Сред тях са Кръстьо Сарафов в „ Сън в лятна нощ “, Сава Огнянов като Хан Омуртаг, Адриана Будевска в „ Лейди Магбет “, Иван Попов като Шейлок във „ Венецианския търговец “, написа sofiapress.com.



Изложбата бе открита от художника и изкуствовед Калин Николов, който даде мнението си за новата светлина, която селектираните портрети дават за творчеството на Константин Щъркелов: „ Тази серия графики ни демонстрира освен какъв брой добър художник е бил, какъв брой необятен, какъв брой е умеел да рисува, само че в случай че за него имаше някакви научни проучвания, то доста хора щяха да знаят, че той е рисувал много портрети и те го приближават до огромните майстори преди време като Стефан Иванов, Никола Ганушев, Борис Георгиев. “



Той показа, че запитвайки Радой Ралин кои са неговите обичани художници, писателят е безапелационен: „ Пикасо и Щъркелов “.

Серията портрети улавят прочувственото положение, напрежението на всеки артист в миг на преобразяване. Почеркът им е присъщ за съветската реалистична графика. Те са скъпи освен за историята на българското художествено изкуство, само че и за паметта на театъра.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР