В галерия Арте“ може да видите изложбата на Иван Газдов

...
В галерия Арте“ може да видите изложбата на Иван Газдов
Коментари Харесай

Иван Газдов гостува на галерия „Арте“

В изложба „ Арте “ може да видите изложбата на Иван Газдов - китайски туш, колаж и бронзови релефи.

Ето какво казва за него проф. Георги Каприев:

„ Когато диагностицирах Иван Газдов като юрист на творението, не чаках да получа по този начин директно удостоверение. Газдов показва цикъл пейзажи. За мнозина изненада, за мен – не. Защото познавам „ анотираните рисунки “ от „ Графичествен “ и съм внимавал в кавъркласик графикатурите.

Радикално новото е, че пейзажът застава на авансцена. И свидетелства за перманентния Газдов екстаз от природата. Специфичен екстаз. Усетът за фрагилността на досяганото и деликатността на посягането са в непротиворечив синхрон с базисното разбиране на Газдов за „ натура “.



Той е алергичен към образното възпроизвеждане на природата. В предметно даденото има доста непряк „ звук “. Газдов рисува своите умни показа за естествените явления и по този начин изобразява тяхната битийна форма. „ Натурата “ става „ просвета “: става основна знакова система. Защото са знаци за форми обаче, те водят към смислите, които не могат да бъдат срещнати в никоя съответна обстановка.

От позиция на художествената форма, умеенето си да декларира знака Газдов дължи на своето редовно самовъзпитаване в майсторските равнища на нереалната изобразителност. Последното, което прави обаче, е да следва някакви предзададени мостри, в това число заложените от самия него.



Ефирните визии, реализирани в деликатната работа с китайски туш, влизат в противоположен разговор с колажната техника. Комбинацията предизвика един актуален метод на разбиране, основна роля за което играе монтажът. Постига се резултат, водещ оттатък съставните елементи: изразяването на ейдетичната конструкция посредством същинския ѝ темп. Изявени са съответните честоти и амплитуди на пространството и времето, с които вибрира всеки подробност. Случайността е изключена генерално.

Пак за първи път тук Газдов показва и свои пластики. Неговият принцип „ Малкото е доста, елементарното е комплицирано “ е демонстриран в тях с цялата си мощност. Женските портрети от четирите релефа влизат в съразмерен разговор с пейзажите. Така хармонично, както пейзажността не се нарушава от наличието на живи същества, сред които жаби, зайци и сови, кучета-риби, скали-гълъби или човешки фигури – на земята и в облаците. Никаква изненада. Погледнато трезво, пред нас са все негови проекции: автопортрети на самия него – на света Иван Газдов. “



Изложбата продължава до 18 януари 2022 година в изложба „ Арте “, ул. Бузлуджа 31.

Снимки: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР