В Европейския парламент българи показаха как се извлича розово масло,

...
В Европейския парламент българи показаха как се извлича розово масло,
Коментари Харесай

Показахме в Брюксел как се извлича розово масло. За да го спасим

В Европейския парламент българи демонстрираха по какъв начин се извлича розово масло, с цел да потвърдят, че един от знаците на България е извънредно чист и скъп артикул, който не замърсява околната среда и не носи опасности за човешкото здраве.

Производството на розово масло е изправено пред риск поради предложение на Европейска комисия етеричните масла да бъдат класифицирани като евентуално рискови за човешкото здраве и за околната среда, което основава съществени терзания измежду нашите производители. Промените в Регламента за подредба, етикетиране и пакетиране на химикали (CLP) към този момент са замразени за период от 4 години, само че България се нуждае от дефинитивно отдръпване на този текст. За наслада страната ни получава поддръжка и от други страни-членки на Европейски Съюз.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков е приел този сериозен проблем за своя задача, с цел да подсигурява, че няма да има риск за производството на маслодайна роза. България е най-големият производител, само че освен това: нашето розово масло е и най-качественото в света, печелейки златни медали на редица изложби. „ Тук не става въпрос единствено за една промишленост, а за опазване на нашата национална горделивост “, сподели Новаков в Европарламента в Брюксел. Той уточни, че комисията се е съгласила с неговите причини, само че към момента има път за извървяване в борбата за опазване производството на тази просвета като естествен и безвреден артикул.

 Показахме в Брюксел по какъв начин се извлича розово масло. За да го спасим - 2

Именно по тази причина в Брюксел бе проведена галерия и Европейският парламент се трансформира в розоварна за етерично масло. Евродепутати, политици и публицисти имаха опция да се допрян до магията на българската роза. Кметът на Казанлък Галина Стоянова сподели, че розата и розовото масло са не просто традиция и произвеждане, те за нас са еднаквост. „ Розовото масло се употребява и в Космоса, тъй като едно от най-силните му качества е, че устоя на висока температура и в разнообразни условия. То е част от хранителната промишленост по целия свят, пробвайте продуктите, които носим, с цел да се уверите, че са вкусни и потребни за организма! “, прикани тя гостите на изложбата.

Българската позиция е, че етеричните масла не би трябвало да бъдат класифицирани и третирани като примес от химични детайли, а като обособена натурална единица с изменчив състав и централизация, подчинен от разнообразни естествени фактори - да вземем за пример от метеорологичните особености, киселинността на почвите, честотата на преваляванията и други Амбицията на всички български евродепутати е националната позиция да бъде защитавана още в дебата в Екологичен потенциал, с цел да падне текстът, подлагащ на риск производството на розово масло. В края на годината Европейска комисия би трябвало да разгласява и своите оферти за промени в другия правилник с отношение към етеричните масла - Регламента по отношение на регистрацията, оценката, разрешаването и ограничението на химикали (REACH).

 Показахме в Брюксел по какъв начин се извлича розово масло. За да го спасим - 3

Основният докладчик по регламента - евродепутатът Мария Спираки, също поддържа нашата идея. По думите ѝ България не създава единствено розово масло, а една добавена стойност, и това би трябвало да продължи и отсега нататък. Посланикът на България в Постоянното посланичество към Европейския съюз Румен Александров разказа розовото масло като „ национално богатство “. Гостите на изложбата бяха поздравени с красиви осъществявания на Ансамбъла за национални песни и танци „ Искра “ към едноименното казанлъшко читалище.

Розата без никакво подозрение е визитната картичка на България пред света. Климатичните и почвени условия в Розовата котловина са най-благоприятни за развъждането на маслодайната роза и редица още етеричномаслени култури. Уникалните климатични условия, както и развитата за няколкостотин години българска традиция в развъждането на розовия цвят, подаряват долината с нейното име и със славата на производител на най-качественото розово масло. Много от световноизвестните марки в парфюмерията употребяват българската маслодайна роза за своите аромати. Освен това българското розово масло има и доста изгоди за здравето. Царицата на цветята и признакът на любовта е и знак на България и би трябвало да бъде предпазен като подобен.

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР