В Европа, в разгара на пандемията, много хора, загубили работата

...
В Европа, в разгара на пандемията, много хора, загубили работата
Коментари Харесай

Новите бедни в Европа: Всичко вървеше чудесно, a сега изпитвамe срам, когато искамe храна

 В Европа, в разгара на пандемията, доста хора, изгубили работата си, се нуждаят от помощ за първи път в живота си. Как страни като Испания и Австрия се оправят със обстановката, търси отговор " Евронюз “ (превод на БГНЕС). Барселона е известна със своя многолюден бизнес и културен живот. Но през днешния ден за града се оформя друго лице … от ден на ден поданици са изправени пред действителна потребност.

На фона на санитарната рецесия структурите за разпределение на храна едвам се оправят с притока на хора. Испания приказва за появяването на " нови небогати “. Антонио и Кристина имат три деца. Пандемията е унищожила фамилния им бизнес – тапас бар.

Семейството не е могло да заплати наема и е изгонено. Благотворителните организации им оказват помощ с храна. Трудно е за Антонио. “Никога през живота си не съм изпитвал сходно нещо, другояче по какъв начин бих решил да имам три деца? Всичко вървеше отлично при нас и по-късно нещо се счупи. Когато отидеш да поискаш храна, почтено изпитваш ужасяващ позор ".

През септември, когато фамилията изгубва дома си, кметството предлага да изчакат компликациите в туристически жилища. До лятото обаче ще би трябвало да тръгнет оттова. Съпругата на Антонио е от Румъния. Тя е съгласна с мнението, че в Испания се образува каста от " нови небогати “.

“Много от тези, които през днешния ден стоят зад безплатните артикули, даже не са мислили за това преди рецесията, споделя дамата. -Много е мъчно да отидете там, само че би трябвало да се храните всеки ден. Благодарение на такива асоциации можем да разчитаме на помощ. Как другояче? Без поддръжка ще би трябвало да търсим нещо в кофите за отпадък или да крадем ".

“Преди Ковид бяхме обикновено семейство, не бяхме богати, само че изкарвахме прехраната си ", прибавя Антонио. “Сега единственият ни приход е 400 евро, които брачната половинка ми получава под формата на обществени помощи. Ние също получаваме храна. Кандидатствахме за нов повсеместен базов приход. Чакаме, надяваме се, само че към този момент няма удостоверение. Дори не получавам компенсации за безработица, нямам право на това. Детето от време на време желае сладолед, само че няма с какво да се купи ".

Мъжът споделя, че по време на затварянето задълженията за бара са се нараснали неведнъж, осъзнал е, че не може да се оправи и го е продал. “Украсих бара по собствен усет, желаех да има уютна, релаксираща атмосфера, също така барът беше против улицата от учебното заведение, където вървят децата ми. Това беше моето дете, само че по-късно всичко се обърка. Много ме боли ", споделя с болежка той.

Пандемията ще усили 12-милионната бедна войска на Испания с повече от един милион. Защо тази съответна страна търпи такива стопански загуби? Рафаел Мартинес Бунюел, шеф на благотворителната организация " De Veí a Veí “, разяснява: “Пренебрегнахме значимостта на неофициалната стопанска система. Днес разбираме, че да, доста хора са работили по черен метод и този бранш към този момент не съществува. Това беше невидима стопанска система, нейното благосъстояние и беднотия също са невидими.

Преди пандемията доставяхме по 2,5 тона храна на месец за 130-140 души. За 8 месеца на тази година сме разпределили над 100 тона храна. Властите се пробват да оказват помощ, напролет беше решено да се вкара обезпечен главен приход за част от популацията, до момента в който по-малко от % от заявките бяха задоволени.

Следващата спирка е Австрия, шестата най-богата страна в Европейски Съюз. Процъфтяващата Виена, град на дворци, театри, музика, наподобява е заставен да промени облика си през днешния ден. Тук нараства броят на обеднелите поданици. Виенската асоциация " Volkshilfe “ взе участие интензивно в събирането и разпространяването на храни. Повече от дузина хранителни пакети се доставят всекидневно от приюта за бездомни " Nordlicht “. Сред неговите жители са тези, които до неотдавна решително си изкарваха прехраната.

Например Реджина. Тази немска гражданка работи в хотелския бранш и има контракти в цяла Европа. Тази зима тя трябваше да работи в Австрия, само че договорът беше анулиран заради пандемията.

Реджина си спомня по какъв начин се е озовала в подслон с двама свои домашни любимци: " Първоначално наех стая в интернат, живях там четири седмици, по-късно стана ясно, че парите свършват. Кучетата бяха гладни, както и аз. Тук в приюта ме хранят. Без тях ще би трябвало да крънкам на улицата.

Никога преди не съм била в такава обстановка. Невъзможно е да се върви напред или да се обърне обратно и има хиляди и даже милиони хора като мен. Нервите ми са разрушени, обезпокоена съм по какъв начин ще се развият нещата по-нататък. Не знам какво ме чака. “

Топло хранене в подслон за бездомни е ново прекарване за Реджина. Тя кандидатства за обезщетение за безработица, само че австрийската администрация пресмята, че й липсват 127 отработени дни. Жената е работила доста в чужбина, което затруднява счетоводството…Пандемичната и икономическа рецесия визира изключително мощно самотните родители, притежателите на дребен бизнес и сезонните служащи.

Таня Весели, шеф на благотворителната организация " Volkshilfe “, изяснява: “Коронавирусната рецесия е като лупа, през нея можете да видите всички мъчителни точки на обществото. Днес имаме 70% нарастване в армията на тези, които желаят незабавна помощ, за хранителни пакети. Има хора, които мислеха, че в никакъв случай няма да зависят от безвъзмездна храна за изхранване на техните фамилии ".

Реджина се готви да подаде молбата си за работа до президента на Австрийската хотелска асоциация. Туризмът съставлява 7% от Брутният вътрешен продукт на страната и нормално в бранша има дефицит на работна ръка. Но през последните месеци, заради карантината, множеството хотели трябваше да бъдат затворени.

Микаела Райтерер, началник на Асоциацията, дава обещание да помогне на дамата. “Когато в края на септември Германия изпрати предизвестие за туризма към Австрия, рецесията се трансформира в същинско злополучие ", признава тя. “Това е доста неприятно за Реджина. Колегите ми не са склонни да наемат личен състав, никой не знае дали ще има трето затваряне. Обещах на Реджина, че ще употребявам персоналните ми контакти, с цел да оказа помощ за намирането на работа в Австрия ".

Европейският съюз също се пробва. Към днешна дата посредством европейската политика на доближаване са мобилизирани 13,5 милиарда евро, тези средства са ориентирани към уязвими групи. Пакетът може да бъде допълнен със средства от други фондове. Европейски Съюз приканва за взаимност. Изглежда, че в действителност не може без него.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР