В Европа се появиха признаци, че континентът е започнал да

...
В Европа се появиха признаци, че континентът е започнал да
Коментари Харесай

Европа е изправена пред политическа криза

В Европа се появиха признаци, че континентът е почнал да излиза от пандемията от Covid-19, написа Le Figaro, съобщи Фокус.

Икономическият напредък в еврозоната, както чакат специалистите, тази година ще бъде 4,2%. Дори Алексис де Токвил обаче сподели, че най-големите политически разтърсвания се случват не сега на мощна рецесия, а на излизане от нея. Предстоят избори в двете най-големи страни от Европейския съюз: Франция и Германия - и политическите опасности, които като че ли бяха потънали в забвение, се върнаха.

В Германия обстановката се характеризира с неустановеност. Никой не знае кой ще размени Ангела Меркел и каква коалиция в последна сметка ще се получи. Предварително е ясно, че двете обичайни партии ще получат по-малко поддръжка от преди. В същото време Зелените, в противен случай, ще получат повече гласове и, което е доста евентуално, ще влязат в държавното управление. И в действителност това ще бъде референдум за вътрешната и външната политика на Германия.

Зелените залагат на цифрови и екологични промени, приобщаващо общество, понижаване на излъчванията посредством теоретичен напредък. Във външната политика те оферират по-радикални промени: композиция от непоколебим надзор върху активността на Бундесвера, отвод да се харчат 2% от Брутният вътрешен продукт за защита с утвърждение на европейския софтуерен суверенитет и изместване на фокуса на трансатлантическото съдействие към климата и цифровата сфера. Освен това те поддържат да се даде приоритет на отбраната на правата на индивида в връзките с Русия и Китай, т.е., отвод от „ Северен поток 2 “. И те също по този начин приканват за унищожаване на ветото в Съвета за сигурност. Оказва се, че позицията на тази партия изцяло опонира на тактиката и ползите на Франция, отбелязва създателят на публикацията.

Във Франция най-големият риск е популистките позиции да се покачат. Макрон беше най-хубавата противоотрова за тях, написа създателят на публикацията, само че пандемията повлия на неговите политики. Френските управляващи не съумяха да формулират поредна тактика за битка с ковид.

Съществува заплаха заради внезапно връщане на интензивността да настъпи икономическа и обществена рецесия, както и националният дълг може да нарасне внезапно заради исторически високата криза през предходната година. „ И най-после, страната е изгубила всевъзможен надзор над публичния ред и е безсилна пред повишаването и разширението на мащабите на размириците “, написа създателят на публикацията.

В последна сметка, по неговите думи, френската народна власт ще се озове „ в ужасни клещи “ през 2022 година. От една страна, в страната се е развила обстановка, в която хората имат тласък да гласоподават за десните сили. От друга страна, самото „ Национално обединяване “ се отхвърли от прекомерно радикалните си хрумвания като напускането на еврозоната. Авторът на публикацията признава, че резултатите от изборите през 2022 година към момента не са известни, само че те ясно ще се разграничават от предходните акции. Марин Льо Пен има всички шансове да влезе във втория тур, написа той.

Така че от икономическа позиция Европа се оправя добре, само че може да се изправи пред сериозен политически потрес. И единственият метод да се оправим с тези трендове е посредством ускорение на темповете на имунизации, въвеждане на проект за възобновяване на стопанската система и отваряне на границите. Освен това, съгласно журналиста на Le Figaro, е належащо да се възвърне разговорът сред Германия и Франция с присъединяване на Зелените. Но най-важното за Франция е да се сътвори работеща тактика за възобновяване на страната и това ще бъде отговорът на популистите. Но ще бъде мъчно с решението на проблемите да се занимават тези, които са ги основали, заключава създателят на публикацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР