В Европа дават за пример Бургас в прилагането на подхода

...
В Европа дават за пример Бургас в прилагането на подхода
Коментари Харесай

В Европа дават за пример Бургас

В Европа дават за образец Бургас в използването на метода за интегрирана териториална инвестиция, реализирайки един повсеместен артикул посредством разнообразни източници на финансиране. Става въпрос за няколко обособени, свързани и надграждащи се плана, обединени в един артикул, финансирани по разнообразни стратегии и разнообразни фондове, с помощта на които общината построи ново място за туризъм и развлечения в бургаския залив. Това е културно-туристическият комплекс " Ченгене скеле ", сподели за Българска телеграфна агенция Весна Балтина, заместник-кмет на Община Бургас с сектор " Стратегическо развиване и екология, цифровизация и акомодация към измененията на климата ".

Тя изясни, че вложенията за реализирането на най-новата културно-туристическа дестинация в Бургас са както по Програмата " Развитие на районите ", по този начин и по стратегии на кохезионната политика.

Културно-туристическият комплекс " Ченгене скеле " е разположен в непосредствена непосредственост на север от едноименното рибарско населено място, построено през 70-те години на 20-ти век. 

По единия от плановете е построен нов кей в рибарското населено място, по втория са построени етнографски къщи за запазване и разпространение самобитността на селището. Третият - " Силата на водата ", е най-мащабният и е в размер на близо 10 000 000 лв., уточни Балтина.

Осъществен е с комбинирана поддръжка – безплатна помощ от Оперативната стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 и заем от Фонд за устойчиви градове, като със средства от него е осъществена инфраструктурата на новия културно-туристически комплекс, построена е многофункционална зала за изложения и събития, парково пространство и детска площадка, закупен е новият общински катамаран " Бургус ", който от една година прави разходки по море до туристическия комплекс, съобщи Балтина.
 
Като част от този план са построени експозиционни къщички, където са поместени непрекъснати изложения и интерактивни съоръжения, представящи рибарския живот. Наблизо има и обособено място за външни експозиции и демонстрации, както и за разполагането на разнообразни експонати от рибарския обичай. Там могат да се следят демонстрации като плетене на мрежи, усложнение на въжета и морски възли, дегустация на обичайни храни и показване на техните поверия и митове. За задачите на плана е направен и рекламно-исторически филм за залива Ченгене скеле и едноименното рибарско населено място. На три езика филмът показва забележителната история на местността и нови форми на туризъм, които се развиват там.

От откриването на комплекса през юни 2021 година през музея са минали стотици, а общият брой на посетителите е над 20 000.

Според локалните поданици за първи път риболовци се заселват там през 1971 година, откакто били изгонени от бургаското пристанище с лодките им поради почнало уголемение на пристана. Когато пристигнали, заварили голо и пусто място, само че с най-богатия улов на риба. 

Днес в непосредствена непосредственост до рибарското населено място Община Бургас построи най-новата си атракция за бургазлии и гостите на града, където оживява забавната история на рибарското селце, както и на най-древния занаят по морето – рибарството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР