В Етнографския музей Етър“ край Габрово, чийто калдъръм отвежда към

...
В Етнографския музей Етър“ край Габрово, чийто калдъръм отвежда към
Коментари Харесай

Емблематични предмети от социализма показват в Етъра

В Етнографския музей „ Етър “ край Габрово, чийто калдъръм води към възрожденското минало на балканджиите, откриха място предмети и уреди от времето на социализма. 
Повечето от експонатите са от Националния политехнически музей в София, само че има и движимости, събрани посредством акцията, която музеят разгласи. 

Изложбата е озаглавена „ Техниката към нас от времето на националната власт “.

Тя е подредена в една от къщите от чаршията. Изложбеното пространство е над работилницата, в която може да се види по какъв начин преди време благодарение на животинска мощ предците ни са извличали шарлан.

На входа на експозицията е ситуиран макет на трабант .

„ Това е една задявка към посетителите. Интересно е освен за децата, само че и за възрастните “, споделя уредничката Даниела Димкова. На посетителите се раздава и листовка, която изяснява, че трабантът е изработен от дуропласт, съдържащ вълна, пластмаса и картон и по тази причина структурата е била толкоз здрава.



След фотография в трабанта, посетителите не престават към една от двете дребни зали с предмети и уреди, предоставени от Националния политехнически музей в София. Тук са пишещата машина „ Хеброс “ и компютърът „ Правец “ .

Могат да се прегледат принадлежности, с които всички си служеха допреди 30-тина години. Според уредниците в музея по този начин се предизвиква разговорът сред поколенията.

В една от залите са изложени предмети и уреди, дарени на музея, откакто бе оповестена акция за набирането им.



Пеньоар на цветя, каквито носеха домакините в социалистическа България , връща живелите по това време към загатна за домашния уют.

Подредени са и радиоапарати, от които за децата заран кукуригаше ранобудното петленце. 

До тях са грамофонът, телевизорите „ София “ и „ Велико Търново “, тежките юргани, плетива от чиста вълна, детски играчки.

В изложбата са намерили място и домашен уреди, в това число именитият чушкопек – посочен за връх в българската битова гражданска война на 20 век , съгласно една ранглиста отпреди десетина години. 

Попълването на експозицията продължава, с цел да може:

„ Да покажем на днешното потомство по какъв начин от готвенето навън огнище в една възрожденска къща се минава през желязна печка на дърва, с цел да се стигне до електрическата печка, която радикално трансформира и улеснява живота “, споделя Даниела Димкова.

За да се резервира тази битност от времето на социализма, от етнографския музей молят към хората да дарят движимости, които към този момент не са им нужни.
Повече чуйте в звуковия файл. Снимки: Велина Махлебашиева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР