В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да

...
В ерата на дигиталните технологии се очаква от институциите да
Коментари Харесай

Сайтове на държавата проспиват епидемията у нас

В ерата на цифровите технологии се чака от институциите да употребяват интернет за своевременно информиране на жителите, изключително в изискванията на изключително състояние. Дали обаче това се прави е различен въпрос. " Сега " прегледа сайтовете на разнообразни министерства и регионални градове, с цел да ревизира дали всичко за ковид и ограниченията против разпространяването му е поместено в комфортен тип на интернет страниците. Оказа се, че немалка част от общините и ведомствата подценяват потребността от усъвършенстване на уеб страницата си. 

Като добър образец в това отношение може да бъде обещано Министерството на външните работи . Начело на страницата му има огромен банер " Коронавирусът - Какво да вършим ". Той насочва към известие, което приканва сънародниците ни в България и чужбина да не пътуват. В него жителите се уведомяват за проблеми или невъзможножност за преминаването на сухопътните граници на Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Унгария, Сърбия, Албания, Република Северна Македония, Румъния.

Освен това Министерство на външните работи предизвестява, че обстановката се трансформира всяка минута. Приложен е и линк, през който се изтегля документ с спомагателна информация за ситуацията по границите на други страни. Справка на " Сега " обаче сподели, че документът е обновен последно преди 10 дни, на 15 март. За сметка на това може да бъде открит пълен лист с въведените ограничения за ограничение на пандемията в 90 страни, който се актуализира всекидневно. От Министерство на външните работи са дали на налично място и денонощни телефони за подпомагане.

Също като външното министерство, Министерство на вътрешните работи разполага със специфична секция с информация за ковид , която може да бъде открита най-отпред на уеб страницата на силовото ведомство. Тя се актуализира непрекъснато с значими вести за COVID-19, по които има отношение полицията. Там да вземем за пример е оповестена и бланката на декларацията, с която жителите могат да преминат през контролно-пропусквателен пункт към регионалните центрове. Минус обаче е, че на никое място не може да бъде открита систематизирана информация за броя констатирани нарушения на карантината. От Министерство на вътрешните работи дават тези данни само в осведомителните бюлетини на областните дирекции .

Очаквано, специално меню с обобщена информация за ситуацията в страната и чужбина има на уеб страницата на Министерството на превоза . Там са поместени актуални данни за контролно-пропускателния режим на държавните граници на страни от Европа и Близкия изток, информация за анулираните полети от и за летище София и други

Министерството на здравеопазването също поддържа изчерпателна информация за пандемията и подхванатите ограничения и бързо разгласява всички настоящи заповеди на министъра, които на процедура регламентират рестриктивните мерки, въпреки че заповеди, препоръки и прочие по този начин и останаха разпилени, вместо да се съберат на едно място . Добро решение в тази тенденция са взели от НЗОК, където са събрали всички инструкции по отношение на рецесията под общ банер " настоящо за COVID-19 ".

Министерството на защитата несъмнено е негативен образец за уебсайт на институция в изискванията на изключително състояние. Никъде на интернет страницата не може да бъде открита информация за ковид и какви ограничения от компетенцията на МО са подхванати. Последната обява, в която се споменава коронавирус, е от 16 март и гласи, че военнослужещите от 40-ия контингент от Въоръжените сили на България ще бъдат сложени под карантина във военно-почивната база в с. Рибарица. Например, на никое място не може да се открие новината, че Министерството на защитата оказва помощ при тренировките за отделяне на полеви лечебни заведения в разнообразни градове в България. Нито пък какви ограничения са подхванати за опазването на здравето на военнослужещите.

Без обособена секция за ковид е и уеб сайтът на Министерството на земеделието , макар че в прессъобщенията може да бъде открита значима информация за жителите. Например, че работното време на центровете за административно обслужване остава непроменено, както и че   приемното време на чиновниците в общинските служби по земеделие се прекратява. 

Така е организиран и уеб сайтът на Министерството на стопанската система . За да получат информация за неговата работата за решение на рецесията с пандемията, жителите би трябвало да търсят в секция " вести ". По същия метод са и интернет страниците на министерствата на културата, на младежта и спорта, на образованието, на районното развиване, на туризма и на финансите , макар че настоящите известия стоят най-отпред. На уеб страницата на Национална агенция за приходите, която също е под шапщата на финансовото министерство не е упоменато към момента, че е продължен до 30 юни срокът за подаване на заявления за компаниите и едноличните търговци.

Впечатление прави уеб сайтът на Министерството на енергетиката, където не се загатва нито един път " ковид " даже в оповестените прессъобщения. Още по-абсурдно е, че по този начин стоят нещата и в страницата на Министерството на правораздаването . Изглежда подопечното ведомство на Данаил Кирилов не е счело за нужно да уведоми жителите за решението на Висшия правосъден съвет да спре разглеждането на всички каузи с някои изключения. Няма информация и за това, че е прекратено връчването на призовки, правосъдни бумаги и известия.

Министерството на труда и обществената политика, което е натоварено с извънредно огромна отговорност по време на кризата също може да приведе уеб страницата си в по-удобен тип за жителите. Въпреки че има инструкции за това какво да подхващат хората, в случай че са изгубили работата си, или пък по какъв начин да постъпят възрастните, в случай че желаят да получат помощ, както и доста потребни връзки и дори информация за културни събития, налични за гледане онлайн, информацията не е систематизирана в обособена секция, а е под формата на прессъобщения. Така жителите са принудени да се ровят в менюто " пресцентър " .

В уеб страницата на Националния застрахователен институт няма специфична графа за ковид, само че безусловно часове след обнародването на закона бе оповестена практическа информация какво да вършат жителите. Сред положителните образци е и сайтът на Агенцията по заетостта, където има обособена графа с подхванатите ограничения против ковид.

Държавата към момента не се е погрижила да сътвори уебсайт на Националния действен щаб . Затова щабът употребява фейсбук профила на ВМА, където се излъчват онлайн всичките му брифинги и където се разгласяват настоящите данни за инфектираните.

Заради решението да бъдат затворени регионалните градове за ограничение на епидемията, от изключителна значимост за жителите е да могат да се информират адекватно от уеб страницата на общината, в която се намират. Сред регионалните центрове позитивен образец в това отношение е Столична община, която има секция за COVID-19 още при започване на страницата си. Там са поместени всички подхванати ограничения за ограничение на ковид. Има потребна информация за родителите, за студентите, за културните институти, за градския превоз, за хората, които употребяват обществени услуги, и други Освен това са оповестени и подредени по дата всички заповеди на кмета Йорданка Фандъкова, които се отнасят за ковид.

По същия метод е устроена и страницата на община Бургас, където още първоначално има огромен банер с " информация за битка с ковид ". Там може да се прочете всичко належащо, в това число дарителски сметки и горещи телефони. Въпреки че в уеб страницата на община Варна също има меню с настоящи данни за COVID-19, информацията там е показана в неуместен за жителите тип и по-скоро съставлява подредени прессъобщения. За сметка на това интернет страницата на община Габрово е направена чудесно и в най-голяма степен се оправя със задачата да даде информация за ковид.

Недобър образец е община Пловдив, която е сложила на уеб страницата си с огромни числа номер на гореща линия за ковид, само че мъчно се открива спомагателна информация като издадени заповеди от кмета, да вземем за пример. Страницата няма специфична секция за COVID-19. Община Велико Търново пък не е съобразила да даде на уеб страницата си даже най-базова информация на жителите за въведените ограничавания . Справка в онлайн търсачката на " Google " демонстрира, че до неотдавна е имало секция " ограничения против разпространяването на остри респираторни болести ", която обаче е изтрита.

Отрицателни образци за уеб сайтове в изискванията на сходна рецесия са още тези на градовете Враца, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Плевен, Силистра. На интернет страниците на изброените общини няма никаква информация за подхванатите ограничения против ковид или пък е сложна за намиране от жителите. За благополучие, на уеб страницата на националното съдружие на общините е оповестен цялостен лист с горещите телефони по места , на които хора в потребност могат да търсят помощ за доставка на храни и медикаменти.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР