В енергийната част на Плана за възстановяване и устойчивост има

...
В енергийната част на Плана за възстановяване и устойчивост има
Коментари Харесай

КНСБ с притеснения за либерализацията на цените на тока за бита

В енергийната част на Плана за възобновяване и резистентност има редица задължения, които будят терзания за енергийната сигурност на страната и не могат действително да допринесат за възобновяване и резистентност в бранша. Това споделя в своя позиция КНСБ.

В най-кратки периоди би трябвало да бъде призната Национална енергийна тактика за 2030 година с небосвод до 2050 година, която да подсигурява запазването на енергийната сигурност на страната.

Ангажиментът за понижаване на въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия с 40% до 2026 по отношение на 2019 година включва обвързващи краткосрочни стъпки, само че не излиза наяве какви промени ще има в бранша след 2030 г, сигнализират от КНСБ.

Синдикатът упорства задължението да се преразгледа, тъй като обвързва страната с  условия за дълбока смяна в комплекса “Марица изток ” още в идващите 3 години.

Отделянето от БЕХ на държавните компании в енергийния бранш ще породи тежки административни и финансови проблеми , акцентират от КНСБ.

„ Премахване на ролята на НЕК като публичен снабдител и унищожаване на квотите за контролирания пазар през 2022 година ще имат обилни последствия върху цените за крайните консуматори “, допълват от организацията, съгласно която е „ неприемливо в актуалното положение на ценова рецесия да се възнамерява либерализация на пазара на дребно, която включва първи стадий още през идната година “

КНСБ смята, че отпадането на тъй наречените кръстосано субсидиране за сдруженията в границите на БЕХ , комбинирано с либерализацията на пазара през 2023 и 2025 година ще докара до равнене на цените за бита с тези на свободния пазар , което ще бъде непостижимо за по-голяма част от семействата.

Целесъобразно е да се ограничи обсега на плана за „ батерийните масиви “, считат от КНСБ.

„ Заложеният план инфраструктура от уреди за предпазване на електрическа сила не е включен като алтернатива в нито един стратегически разбор за развиване на бранша у нас, обсъждан в последните месеци “, акцентират синдикалистите.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР