В едно далечно село във Филипините всяка сутрин, още в

...
В едно далечно село във Филипините всяка сутрин, още в
Коментари Харесай

Запознайте се с най-възрастната татуистка в света!

В едно далечно село във Филипините всяка заран, още в ранни зори една жена на 104 години стартира да татуира хората, които идват тук от целия свят. Уанг-Од е легенда освен в страната си, само че и отвън нея, а броят на искащите да остави рисунка върху кожата им, непрестанно пораства.



Филипинката има собствен профил във Facebook, където могат да се видят фотоси от всекидневието й, заето напълно от татуиране. Самата Уанг-Од наподобява впечатляващо – едва тяло, покрито с рисунки. Усмихната, дребна, с живи очи, татуистката несъмнено оставя отпечатък в съзнанието на гледащия.

Всъщност възрастта на Уанг-Од Оджай е приблизителна, тъй като и тя самата не знае точната година на раждането си, само че пресмята, че евентуално се е появила на бял свят през 1917 година Известна е още и с името Мари Оджай. Преклонната възраст е единствено част от колорита на тази жена. Тя е считана за последната татуистка „ mambabatok ”. Това е остаряла традиция на татуиране по специфичен способ, употребена от племето, към което принадлежи.



Татуиране може да не е изключително прелестен развой, само че този остарял способ, прилаган от Уанг-Од, несъмнено е мъчителен, настояват хората, които са минали през нейното „ студио ” в джунглата. Пособията, които употребява, включват пръчка от бамбук, към която е прикован бодил от помело. Мастилото й е като никое друго – микс от вода и сажди от въглища. Чрез потупване с по-голяма пръчка върху иглата (трънът от помело) черната примес се набива надълбоко в кожата. Някои биха нарекли това изтезание, други може би изкуство, само че в последна сметка резултатът са красиви рисунки, формирани от линии, симетрични фигури и детайли от животни. Всички имат смисъл като мощ, хубост или плодовитост.



Благодарение на обществените мрежи най-възрастната татуистка е известна по целия свят. Тези, които идват, с цел да я видят онлайн или с цел да си тръгнат „ белязани ”, минават през премеждие, до момента в който дойдат до нейното село – първо, би трябвало да карат към 15 часа с кола северно от столицата Манила, до момента в който стигнат Бускалан, а последните километър и половина изминават пеша през гора и оризови полета. Истинско пътешестване в жанр Индиана Джоунс!

 
Най-възрастният човек в света е жена и към този момент е на 118 години


 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР