В един следобед неотдавна в Хелзинки група студенти се събраха

...
В един следобед неотдавна в Хелзинки група студенти се събраха
Коментари Харесай

Финландия печели войната с фалшивите новини

В един следобяд наскоро в Хелзинки група студенти се събраха да чуят лекция на тематика, която е надалеч от нормалните образователни стратегии. Застанал в центъра на класната стая на обучителния център Espoo, Юси Тойванен употребява презентацията си в " Пауърпойнт ". Слайд, озаглавен " Били ли сте нападани от армията на съветските тролове? ", включва лист с способи за машинация на потребителите на обществените медии - манипулиране на фотоси и видеа, полуистини, заплашване и подправени профили. Друг слайд, изобразяващ диаграма на профилна страница във Туитър, изяснява по какъв начин да идентифицираме ботовете: разгледайте наличните фотоси, преценете размера на изявленията за ден, проверете за несъгласуваност в превода и неналичието на персонална информация. Лекцията е подплатена с един известен deep fake (реалистична операция на видео или аудио) на Барак Обама. Така са подчертани провокациите на настъпващата осведомителна война.

Курсът е част от план на финландското държавно управление против подправените вести, стартирал през 2014 година, две години преди Русия да се намеси в американските избори. Целта на самодейността е жителите, студентите, публицистите и политиците да бъдат подготвени по какъв начин да се оправят с дезинформацията, опитваща се да разедини обществото. 

Обучението е единствено един детайл от многостранен, кроссекторен метод, с който Финландия желае да приготви хората от всички възрасти за комплицирания дигитален пейзаж през днешния ден, а и на следващия ден. Северната страна, която има 832 благи обща граница с Русия, е наясно с вероятностите, в случай че не предприеме сходни дейности.

Финландия се сблъсква с пропагандни акции, подкрепяни от Кремъл, от оповестяването на независимостта си от Русия преди 101 години. Но през 2014 година, откакто Москва анексира Крим и поддържа бунтовниците в Източна Украйна, се разбра, че бойното поле се е преместило и че осведомителната война към този момент се води онлайн.

Тойванен, който е основен експерт по връзките в екипа на министър-председателя, споделя, че е мъчно да се дефинира точния брой на дезинформационните интервенции против страната през последните години. Повечето обаче са свързани с проблеми като миграцията, Европейския съюз и дали Финландия да стане пълновръстен член на НАТО (Русия не е фен).

Откакто троленето стана всеобщо през 2015 година, президентът Саули Нийнистьо прикани всеки финландец да поеме отговорност в борбата против подправената информация. През идната година страната нае американски специалисти, които да поучават управляващите в разпознаването на fake news и да разработят тактика против тях. Финландската просветителна система също бе реформирана за поощряване на сериозното мислене.

Въпреки че е мъчно резултатите да се измерят в действително време, наподобява че методът работи. И в този момент към този момент други страни гледат на Финландия като на образец за това по какъв начин може да се завоюва войната с дезинформацията. " Това не е проблем единствено на държавното управление, на прицел е цялото общество. Ние вършим своя дял, само че всеки би трябвало да поставя старания да отбрани демокрацията във Финландия ", споделя Тойванен преди да добави: " Първата защитна линия е учителят в детската градина ".

 

Разделяне на обстоятелството от измислицата

В държавното френско-финландско учебно заведение в Хелзинки този етос се приема изцяло съществено.  В класа по обществени изследвания на Валентина Ютто десетокласници дебатират по отношение на основните въпроси на идните по това време евроизбори. Брекзит, миграция, сигурност и стопанска система са упоменати с гора от вдигнати ръце. След това учениците са помолени да изберат тематика, която да бъде оценена. " Те изброиха това, което мислят, че знаят за евроизборите. Сега да забележим дали могат да отделят обстоятелствата от измислиците ", усмихва се Ютто. Децата се разделят на групи и сграбчват преносимите компютри и смарт телефоните, с цел да изследват определените от тях заглавия. Идеята е да се вдъхновят да бъдат цифрови детективи, нещо като рестартирана версия на Шерлок Холмс в поколението на новото хилядолетие. Класът на Ютто е въплъщение на финландската образователна стратегия за сериозно мислене. Тя бе преразгледана през 2106 година за да даде приоритет на уменията, от които учещите имат потребност, с цел да виждат източниците на дезинформация, замъглили последните предизборни акции в Съединени американски щати и цяла Европа.  

Отскоро учебното заведение си партнира с финландската организация за инспекция на обстоятелствата (Fact Checking Agency) Faktabaari. Идеята е да се създаде набор от принадлежности за цифрова просветеност за възпитаниците на началните и междинните учебни заведения по отношение на изборите в Европейски Съюз. Наръчникът бе показан и в останалите страни от Евросъюза.

Упражненията включват разглеждане на изказвания, открити във видеа в Ютюб и в изявления в обществените мрежи, проучване на разнообразни медийни техники в интернет, лекции по какъв начин дезинформацията въздейства на страстите на читателите. Предвидено е също учениците да се опитат сами да основат подправена вест. " Това, което желаеме от нашите ученици е, преди да харесат или споделят нещо в обществените медии, да обмислят добре: Кой е написал това? Къде е било оповестено? Мога ли да намеря същата информация в различен източник? ", споделя шефът на езиковото учебно заведение Кари Кивинен.

" Много е досадно да би трябвало да проверяме всичко, без да можем да имаме вяра на нищо и на никого в интернет ", счита 15-годишният Тату Тукианен, възпитаник в класа на Валентина Ютто. " Мисля, че би трябвало да се опитаме да спрем всичко това ", добавя той.

В учебната библиотека 17-годишният Александър Шемейка и 18-годишната Габриеле Багула гледат дружно видео в Ютюб и си бъбрят за другите обществени платформи, откъдето научават вести - Инстаграм, Снапчат, Реддит и Туитър. Забележете, Facebook не е измежду източниците, тъй като е " за остарели хора ". " Понятието " подправени вести " се върти доста постоянно в близост ", признава Шемейка. Разказва още,  че когато приятелите му споделят съмнителни истории и сензационни публикации от интернет, той постоянно пита за източника. " Никога не можеш да си сигурен ", съгласява се Багула.

Точно това е видът на другарство, който шефът Кивинен се стреми да култивира отвън класната стая.   " Това, което развиваме тук -комбинация от умения за инспекция на обстоятелствата с сериозно мислене и просветеност като гласоподаватели, е нещо, за което видяхме, че има интерес отвън Финландия ", споделя той. Кивинен обаче не е сигурен, че методът може да служи като темплейт за учебните заведения на всички места. " В края на крайщата е мъчно да изнесеш народна власт ", прибавя той.

" Суперсилата " да бъдеш финландец

Да изнасяш народна власт може да е мъчно, само че е елементарно да внесеш специалисти. Точно това направи Финландия през 2016 година, с цел да се бори с дезинформацията, идваща от профили, свързани със съседа от Изток. " Те знаеха, че Кремъл се меси в политиката на Финландия,  само че нямаха подтекст, в който да интерпретират това. Чудеха се дали това значи, че Русия ще нахлуе, война ли беше това? ", споделя Джед Уилърд от университета в Харвард. Той бе нает да тренира държавните чиновници на Финландия да откриват подправените вести и да се оправят с тях. Русия твърди, че не се бърка във вътрешната политика на други страни.

Обученията на Уилърд значително се концентрират върху едно: да развиват мощен народен разказ, а не да се пробват да развенчават подправените изказвания. " Финланците имат неповторима и доста специфична мощ с помощта на това, че знаят кои са. Знанието кои са те е непосредствено вкоренено в човешките права и във върховенството на закона- доста неща, които сега в Русия ги няма. Има мощен смисъл в чувството какво е да си финландец. Това е супер мощ ", разяснява Уилърд.  Малката и хомогенна страна непрекъснато е на челни места в класациите по съвсем всевъзможни индекси- за благополучие, независимост на словото, тъждество сред половете, обществена правдивост, бистрота и обучение. Това прави мъчно за непознати играчи да намерят цепнатини в обществото, които да отворят и експлоатират. Също по този начин Финландия има обичаи в четенето.  Годишно 5,5-те  милиона поданици на страната заемат към 68 милиона книги и харчат по 110 милиона $ в държавната библиотека. Училищата във Финландия имат и най-високата оценка на PISA по успеваемост на четенето в границите на целия Европейски Съюз.

Държавата поддържа мощни районни медии и мощни публични радио и телевизия. Според тазгодишния отчет за цифровата среда на журналистическия институт " Ройтерс " Финландия оглавява класацията за доверие в медиите. Което значи, че е малко евентуално жителите й да се извърнат към различни източници на информация.

 

Замърсяване на интернет?

Някои обаче настояват, че лекциите по медийна просветеност и сериозното мислене не са задоволителни  и че би трябвало да се направи повече по въпроса обществените медии да спрат да разпръскват дезинформация. " Facebook, Туитър, Google, които се употребяват от съветските тролове, в действителност би трябвало да бъдат контролирани ", твърди Джесика Аро, публицист в публичния оператор YLE. Финланката е създател на следствия за съветската интервенция във вътрешните работи на страната надалеч преди изборите в Съединени американски щати през 2016 година " Така, както замърсяващите компании и фабрики би трябвало да бъдат и към този момент са ограничавани поради замърсяването на въздуха, горите, водите, по този начин и изброените мрежи замърсяват мозъка на хората. Те също би трябвало да платят и да поемат отговорност ", счита Аро.

Facebook, Туитър и Google, които към този момент подписаха кодекса с практики за ограничение на дезинформацията на територията на Европейски Съюз, разясниха пред Си Ен Ен, че по отношение на изборите в Европейски Съюз са подхванали стъпки за повишение на прозрачността на техните платформи. Включително като са създали обществени източниците на политическите реклами, посредством инспекция на обстоятелствата от самостоятелен източник за идентифициране на подвеждащо наличие, посредством разтрошаване на подправени сметки и така нататък

Първото следствие на Джесика Аро през 2014 година по открити източници  показа по какъв начин дезинформационните акции на Русия въздействат на финландците. След това самата тя стана обект на безмилостна дискредитираща акция: че е сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, конфиденциален помощник на НАТО, дилър на опиати и неприкрит русофоб. Аро получи прочут отдих, откакто м.г. Окръжният съд в Хелзинки постанови сурови присъди за клюка на двама пропутиновски деятели - Иля Жанитскин, финландец от съветски генезис, който управлява антиемигрантския и проруски уебсайт MV-Lehti, и Йохан Бакман, самообявил се за герой за човешки права и чест посетител на съветската държавна осведомителна мрежа RT. Това беше първият случай, в който страна от Европейски Съюз осъди хора поради дезинформационни акции, като по този начин Финландия начерта линия в пясъка сред рисковата тирада на омразата и претенцията за независимост на словото.

Игра до безкрайност

 

Може би най-ясният знак, че Финландия печели борбата с подправените вести е фактът, че други страни се пробват да копират нейния проект. Представители на редица страни от Европейски Съюз, а също и на Сингапур, посетиха скандинавската страна, с цел да изучат метода й към световния проблем. Стремежът е да се намерят решения, откакто съветски групи бяха свързани с дезинформационните акции към референдума за самостоятелност на Каталуния и Брекзит, както и със скорошните избори във Франция и Германия. Русия отхвърли интервенция във всеки от изброените случаи. Германия към този момент одобри закон за наказания на софтуерни платформи, които не отстранят навреме " явно противозаконна " тирада на омразата. Докато м.г. Франция одобри закон, забраняващ подправените вести в интернет по време на избори. Според някои критици и двата норматива заплашват свободата на словото.  

Стратегията на Финландия беше изложена на обществена инспекция по време на отминалите национални избори. Рекламната акция за вота се организира под девиза " Финландия има най-хубавите избори в света - помислете за какво " и тя насърчи жителите да мислят за подправените вести. Властите не видяха никакви доказателства за интервенция на Русия във вота, което съгласно Юси Тойванен може да е  знак, че троловете са спрели да възприемат финландските гласоподаватели като лесна цел. " Преди няколко години един сътрудник ми сподели, че съгласно него Финландия е спечелила първия рунд в противодействието на враждебните непознати осведомителни дейности. Но макар че Финландия е много сполучлива в това отношение, не мисля, че има първи, втори или трети кръг, а че става дума за една непрекъснато продължаваща игра. За нас ще бъде още по-голямо предизвикателство да се противопоставим на тези дейности в бъдеще. И би трябвало да сме подготвени за него ", обобщава Тойванен.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР