В един от пролетните априлски дни в центъра на Пловдив,

...
В един от пролетните априлски дни в центъра на Пловдив,
Коментари Харесай

Соня Йончева и Нина Николина огласят Пловдив

В един от пролетните априлски дни в центъра на Пловдив, покрай постройката на общината, а по-късно и в квартал " Кючук Париж " пред залата на фолклорен отбор " Тракия " изненадващо прозвучаха достоверни национални песни от шопския край и Южна България. Случайни минувачи и посетители спираха, снимаха и се заслушваха. Нина Николина и певицата от известните " Магически гласове на България " Таня Първанова, облечени в прелестни истински носии от персоналната сбирка на Нина, сервираха приятна изненада на хората. Освен че използваха акустиката на междублоковото пространство, певиците извършиха национални песни на фона на мултимедия, в която оживяха облиците на Гена Димитрова и Райна Кабаиванска и Соня Йончева, научи ДУМА от Елица Пенова.

Изпълненията на Нина Николина и Таня Първанова са част от атрактивната мултимедийна апаратура " Гласовете на България ", която е част от културната стратегия на " Пловдив - Европейска столица на културата 2019 ". Идеята на плана " Междублокови музикални акции " Гласовете на България " е посредством непредвидени прояви разнообразни пространства да бъдат озвучени с национални песни. Българските женски гласове и обичайното българско пеене - звукоизвличане, са необятно познати по света. Тази традиция се пази от двете посоки, които са най-ярки - обичайното българско пеене (народно) и оперното (белканто).

Проектът съставлява три акции, които да опишат за музикалната традиция на българските женски гласове и мястото им в Европа. Проявите разчитат на информация " от уста на уста " и хората, които, изтощени от делничния и забързан ден, нямат опция да посетят музикално събитие, обвързвано с обичайната национална и оперна музика, само че биха се посочили от балкона или слезли в градинката, с цел да видят какво се случва. Музикалните акции целят скъсяването на дистанцията сред изпълнителя и публиката и присъединяване - незабелязано научаване на текста и мелодията. Подходът при мултимедийната апаратура е сходен - посредством потреблението на блока като архитектурна среда за прожекция навън. Последната акция от плана " Белканто - от Пловдив до " Метрополитън " следва да се случи до края на април в кв. " Изгрев ". Чрез видеа и тон тя ще опише за гласовете на България. От нея ще научим за пътя на пловдивската оперна дива Соня Йончева. Случайните минувачи ще видят достоверни изявленията с певицата от документалния филм " Глас ", както и материали от " Ковънт гардън " и " Метрополитън ", предоставени за плана.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР