В един неотдавнашен скандален експеримент в съвременното изкуство художникът Матиас

...
В един неотдавнашен скандален експеримент в съвременното изкуство художникът Матиас
Коментари Харесай

NUCA: първият в света фотоапарат, който може да съблече всекиго на снимка

В един скорошен абсурден опит в актуалното изкуство художникът Матиас Веф и дизайнерът Бенедикт Грос показаха на света камерата NUCA – първообраз, който употребява изкуствен интелект, с цел да основава голи фотоси на всяко снимано лице единствено за 10 секунди.

Позициониран като умозрителен проучвателен и живописен обект, този план има за цел да зададе въпроси за бъдещето на генеративния изкуствен интелект и неговото влияние върху възпроизвеждането на изображения на човешкото тяло.

3D-принтираната камера NUCA е оборудвана с 37 мм широкоъгълен обектив. Същността на нейната работа се състои в изпращане на направената фотография към сървър, където специфичен класификатор, създаден от Веф и Грос проучва изображението, описвайки индивида в него в текстов формат: пол, възраст, раса, поза в фрагмента и така нататък

Полученият текст служи за основа на поръчка, която се предава на основания на изкуствен интелект генератор на изображения Stable Diffusion, който основава голо тяло, съответстващо на истинските характерности. След това сниманото лице се трансферира от истинската фотография в генерираното изображение благодарение на инструмент за бърза подмяна на лица.

Авторите на плана акцентират, че всички употребявани от тях технологии от дълго време са налични за необятната аудитория и не съставляват нещо неповторимо или недостъпно.

Те също по този начин означават, че актуалният развой може да бъде усъвършенстван в бъдеще, като се понижи времето, належащо за основаване на едно изображение най-малко на половина.

Важно е да се означи, че резултатите на NUCA могат да варират във връзка с качеството. Но както демонстрира практиката и изображенията на уеб страницата на плана, те постоянно наподобяват много безапелационно. Това повдига въпроси за последствията от сходни технологии и въздействието им върху възприемането на персоналния живот и интимността в цифровата епоха.

Създателите на плана са употребявали висококачествени промоции и видеоклипове на своя уеб страница, създавайки ги като ирония на рекламата на потребителски джаджи. Те акцентират, че не възнамеряват да продават камерата като комерсиален артикул. По-скоро те се стремят да провокират полемика и размисъл по проблемите, свързани с неприличните изображения, създавани от изкуствен интелект.

Разнообразието от реакции на плана приказва единствено за себе си – от потрес и отменяне до любознание и развлечение. Това многообразие удостоверява значимостта на дебата за това по какъв начин могат да се употребяват технологиите с изкуствен интелект и етичните въпроси, които те повдигат. Особено в подтекста на единодушието и неприкосновеността на персоналния живот. Авторите на плана възнамеряват да покажат камерата си на изложбата Uncanny art в Берлин.

Важно е да запомните, че е безусловно недопустимо и нелегално да се основават и популяризират такива материали без единодушието на изобразените лица.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР