В ече ви разказахме за някои от , които обясняват

...
В ече ви разказахме за някои от , които обясняват
Коментари Харесай

Значението на боите, с които украсяваме великденските яйца

В ече ви разказахме за някои от, които изясняват възникването на великденската традиция с боядисването на яйца.

Днес ще ви разкажем каква е символиката, която се крие зад цветовете, с които обагряме яйцата по Великден.

Със сигурност знаете или подозирате за някои от тях, други пък ще ви изненадат. След като разберете смисъла на всеки един цвят, безспорно ще имате любимци, с които ще боядисате яйцата си.

Червената багра е може би една от най-популярните, що се отнася до боядисването на великденски яйца.

Най-разпространеното схващане и поверие за символиката на аления цвят е обвързвано със саможертвата на Иисус Христос и кръвта, която той пролива, разпънат на кръста.

Червеното може да наподобява прекомерно крещящо и блестящо за един гальовен сезон като пролетта, само че неговата цел е точно да изпъква измежду останалите обагрени яйца.

Червеното яйце е първото, което боядисваме, и това, което символизира едно от най-драматичните събития в християнската вяра.

Пурпурният цвят символизира благосъстояние, а великденската традиция го възприема като знак на аристокрация и високо състояние в обществото.

Това схващане напълно не е инцидентно, тъй като в предишното пурпурният цвят е бил индикативен за мястото в обществената подчиненост и е бил обичан на кралските семейства.

Зеленият цвят също е един от най-популярните, когато стане дума за боядисване на великденски яйца.

Зеленото символизира идващата пролет, зараждането на нов живот. Зеленият цвят ни придава чувството за прохлада и носи със себе си аромата на преди малко окосена трева.

Зеленото най-често се асоциира с безсмъртието и нестихващата вяра.

Синьото е един от обичаните цветове на всички деца, а и на възрастни.

Причината за това е, че свързваме синия цвят с приятни места и чувства – морето, безоблачното лятно небе и така нататък

Синият цвят най-често е одобряван като знак на мира, новото начало, започването на чисто, невинността, божествения парадайс.

Значението на жълтата багра сигурно по никакъв начин няма да ви озадачи.

Жълтото е свързвано със светлина, религия и със Слънцето като цяло. Жълтата багра, с която ще обагрим яйцата си ще носи топлината и уюта на дома и вярата от очакващите ни хубави мигове.

Оранжевият цвят е знак на другарството и новите запознанства, като някои от смислите му се припокриват частично и с тези на жълтото.

Розовата багра може да се асоциира с новото начало, само че тя символизира и любовта, новите трепети в живота ни, както и флирта.

По тематиката
Получавай най-горещите вести от Vesti.bgАБОНИРАЙ СЕ--> Редактор: Ванеса Николова Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; }
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар От данъчното вършат неочаквана инспекция на малък фермер в Монтана. Били получили недоволство, че не плащал задоволително на служащите си. Човекът  посрещнал данъчните и започнал… Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
ВходРегистрацияПотребителско име*Парола*Запомни меПотребителско име*Полето Потребителско име не би трябвало да е празно.E-mail*Полето E-mail не би трябвало да е празно.Парола*Полето Парола не би трябвало да е празно.Парола (отново)*Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно.ИмеПолето Име не би трябвало да е празно.Дата на ражданеПолето Дата на раждане не би трябвало да е празно.Декларирам, че съм се срещнал с за прилагане на услугите на Нетинфо.Последни3 обичани рецептиТвърди се, че компанията постанова монопола си в приложенията за iPhoneТова ще бъде третата ваксина, употребена в южната ни съседкаДо края на май тържествата остават с ограничаване до 15 гостиВижте кой е обиден от санкциитеКакво описват очевидци на нещастието в ИзраелВижте отговорът в нашата галерияАдам и Клавдия Воронец са взели участие в ликвидирането на последствията от атомната злополука в Чернобил. Ето какво разказватТой е умрял през вчерашния ден в болница, след малко боледуване„ Стефани беше убита, тъй като служеше на Франция ”, сподели Жан Кастекс във връзка на убитата неотдавна административна служителка на полициятав РамбуйеЗдравният министър в оставка взе незабавни меркиВ събота ще излезе изключителният брой на Държавен вестникОт консулството са срещу злонамерени дейности на българска територияНе се оповестява за вреди или потърпевши setTimeout(function(){ var scr = document.createElement( " SCRIPT " ); scr.type = " text/javascript " ; scr.src = " https://b.grabo.bg/netinfo/special/vesti_dealbox_resp.php?affid=20492&r= " +Math.round(Math.random()*10000); scr.setAttribute( " async ",tru
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР