В две трети от областите в България безработицата се е

...
В две трети от областите в България безработицата се е
Коментари Харесай

Безработицата в община Макреш надхвърля 70%

В две трети от областите в България безработицата се е нараснала през предходната година, сочи годишният доклад на Агенцията по заетостта. В област Видин делът на безработните е максимален - над 14%. В община Макреш безработни са над 70 на 100 от хората отвън пенсионна възраст. От общината борят безработицата с стратегии за краткотрайна претовареност, само че споделят, че сега опциите не са задоволително.

В община Макреш безработните са 94. Броят им не се е трансформирал за година, само че равнището на безработица е към този момент друго, тъй като Агенцията по заетостта регистрира % на безработните по отношение на преброяването на популацията през 2021 година, а не съгласно това 10 години по-рано, както беше до момента. Драгомир Иванов е домакински асистент и се грижи за петима възрастни. Той е измежду дребното младежи, за които има работа в общината, само че и за него бъдещето е нестабилно.

Налага се младежите да разчитат на приходите на възрастните си родственици.

В Макреш работодатели са аграрни производители и общината. Над 70 на 100 от хората, които могат да работят, само че не са достигнали до пенсионна възраст, са с регистрация в Бюрото по труда.

" Основният шеф се явява общината, което при една пазарна стопанска система и при едно развито общество не е обикновено. За страдание е по този начин и ние се стараем с стратегии за краткотрайна претовареност, които все още не са задоволително, защото, знаете, няма и бюджет в страната от много време ", съобщи Митко Антов, кмет на Община Макреш.

Програмите за краткотрайна претовареност обезпечават приход, който е най-малък, само че лишават хората от друга обществена поддръжка, която могат да получат.

" Тези стратегии пред нищото са много потребни, само че за жалост по другите закони, Закон за общественото подкрепяне, Закон за заетостта и по другите организации те се поясняват по друг метод. След като работиш по една стратегия нали за претовареност, ти към този момент имаш приходи, тогава съответния служащ или безработно лице към този момент е заето и то не може да се възползва от останалите цели, които са примерно помощи за отопление, за друго обществено подкрепяне, за други придобивки като топъл обяд и по този начин нататък и откакто приключи програмата към този момент в идващия интервал шестмесечен, той остава на практика без приходи ", съобщи Митко Антов, кмет на община Макреш.

Според кмета на Макреш е нужно да се обърне внимание на пограничните региони в страната. Ако има по-добри пътища, ще дойдат и компании, които да влагат, ще има и работа за локалните хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР