В духа на световния месец за борба с рака на

...
В духа на световния месец за борба с рака на
Коментари Харесай

Проектът MaXIMA – инвестиция в иновациите и българския научен потенциал

В духа на международния месец за битка с рака на гърдата, Христо Христов – заместник-ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, показа през днешния ден европейското финансиране на реформаторски решения в региона на науката и медицината в страната. Той поздрави учените от Техническия университет във Варна, ръководещи туининг плана MaXIMA, за това, че утвърждават страната ни като център на научноизследователската и развойна активност в Европа. Проектът, финансиран от Европейския съюз, цели да понижи смъртността при наранени от рак на гърдата – болест, която лишава хиляди човешки животи – като даде на здравната общественост опция за възстановяване техниките за ранна диагностика.

Доц. доктор инж. Кристина Близнакова, координатор на план MaXIMA, описа за предстоящите резултати от неуморната работа на екипа, който се концентрира върху основаване на реалистични модели на злокачествени тумори на гърдата и потреблението им за рационализиране на актуалните техники, като тримерна и фазово-контрастна мамография. Като част от плана, учените основават база данни, която се обновява непрестанно, а досега съдържа над 180 модела на злокачествени тумори на гърдата. След приключването на MaXIMA базата данни ще бъде със свободен достъп за всички проучвателен групи, лекари и компании, разработващи техника за диагностика.

„ Вярвам в капацитета на младите ни учени и приноса на България в създаването на нови технологии за ранно диагностициране на рак на гърдата. Винаги съм желала да работя в родната си страна – с помощта на множеството европейски вложения, у нас се завръщат редица отлични учени с готовност да развиват научна активност в България. Сигурна съм, че вложенията в научни проучвания в страната занапред ще се усилват, защото фрагментите, които сътворяваме, са цялостни с скъпи хрумвания и възторг “ – сподели доцент Близнакова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР