В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията,

...
В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията,
Коментари Харесай

Маските - допълнителната пластмасова заплаха за природата

В допълнение към икономическия колапс, пропуските в образованието и депресията, породени от самотния живот, се появи още един нежелателен и евентуално дълготраен непряк резултат от пандемията на : , ръкавици, дезинфекциращи кърпички и други животоспасяващи „ персонални защитни средства “, наред с други неща, замърсяват околната среда, написа Washington Post.
След експлоадирането на пандемията маските се трансфораха в наложителен предмет в дрешника на американците, изключително на брега на Калифорния, където равнището на носене е високо, отбелязва вестникът. Мнозина обаче се отнасят повърхностно към новия аксесоар. В резултат на това маските и други предмети се озовават на тротоари, попадат във водоснабдителната система, носят се от вятъра до плажовете и попадат в Тихия океан и неговите заливи. Също по този начин всичко това се случва тъкмо преди обичайния дъждовен сезон, който отмива боклуците на града в морето - той би трябвало да стартира този месец, предава организация Фокус.
 CureVac стартира огромно клинично изпитване на имунизацията си против Covid-19 CureVac стартира огромно клинично изпитване на имунизацията си против Covid-19
Германската биотехнологична компания CureVac разгласи в понеделник, че започва огромно изпитване на своя претендент за коронавирусна ваксина. Т...
Много маски, в това число най-често срещаната хирургическа маска, съдържат пластмаса, която замърсява океанската екосистема и нарушава морските хранителни мрежи, написа вестникът. Така в ерата на COVID-19 друга форма на всеобщо създаван от хората артикул прониква тук-там, където хората не живеят, акцентира изданието.
„ Какъвто и да е продуктът, това е нова, спомагателна пластмасова опасност “, сподели Адам Ратнър, заместник-директор на програмата за природозащитно образование в Центъра за морски бозайници в Марин Кейп.
Въпреки че до момента тази година не е трябвало да се избавя нито едно животно, откакто се е заплитало в защитно съоръжение, замърсяването е съществена грижа, защото боклуците в океана съставляват максимален риск за възобновяване на популациите на застрашени морски животни, сподели специалистът.
Проучване, оповестено предишното лято в списанието Environmental ScienceTechnology, открива, че 129 милиарда маски и 65 милиарда найлонови ръкавици се употребяват всеки месец по света, като „ забележителна част “ от тях се озовават в международния океан.
Всяка година Калифорнийската комисия по крайбрежието организира непринудено разчистване с хиляди доброволци. Събитието, което нормално лишава един ден, тази година се организира през целия септември и след приключването му комисията заяви, че от паркове, потоци, плажове и други публични места са извозени към 70 хиляди фунта (малко по-малко от 32 хиляди килограма). Около 75% от отпадъците са пластмаса. Това бяха най-вече предмети за еднократна приложимост като маски, сламки, бутилки с вода и контейнери за храна.
 Български доктор отговори има ли кръвна група, предпазена от COVID-19 Български доктор отговори има ли кръвна група, предпазена от COVID-19
За кръвните групи се спекулира от март. Различни разбори на данни демонстрират, че една или друга кръвна група имат някакъв резултат, само че аз не...
Изненадващо, маски, ръкавици и други персонални защитни средства бяха класирани на 12-то място от 50 категории рециклирани боклуци. В страна, в която 80% от океанските парчета идват от сушата, тези предмети в никакъв случай не са навлизали в океана в такива количества, че да изискват лична категория.
„ Изобщо не би трябвало да е на земята, би трябвало да е на лицето ви “, споделя Ебен Шварц, управител на програмата в Комисията за крайбрежните морски боклуци. Повечето синтетични материали, изключително пластмасите, имат капацитета да отделят химикали в околната среда и вследствие на това да нарушат хранителната верига, сподели той.
Както отбелязва вестникът, Калифорния е щат, който се пробва да одобри съществено замърсяването с пластмаса, от време на време с риск да бъде обект на смешки. Например там има закон, който изисква от заведенията за хранене да дават пластмасови сламки единствено при поискване. Тази година обаче депутатите не поддържаха доста по-строго предложение, което ще изисква 75% понижение на пластмасата за еднократна приложимост през идващото десетилетие. Най-вероятно законът ще бъде върнат за разглеждане по-късно.
Общините към залива на Сан Франциско са още по-агресивни, отбелязва вестникът. Сан Франциско, Оукланд и Бъркли не разрешават пластмасовите сламки, доста от които попадат във водата. Еколозите в Сан Франциско пресмятат, че преди да влязат в действие разпоредбите, към милион пластмасови сламки се озовават в залива всяка година. В Бъркли съвсем всичко, съпътстващо храната за у дома, от пакети кетчуп до пластмасови принадлежности, се предлага единствено при поискване.
Изхвърлените маски и ръкавици значително подкопаха напредъка, реализиран от тези ограничения, показва Washington Post. „ Вече са на всички места “, оплаква се Гонсало Крус, 62-годишен, който събира отпадък по улиците на квартал Фрутвейл в Оукланд. В същото време „ всеки ден има от ден на ден и повече “, твърди той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР