В дома за възрастни хора в израелското селище Кфар-Саба 102-годишният

...
В дома за възрастни хора в израелското селище Кфар-Саба 102-годишният
Коментари Харесай

Емоция: 102-годишен оцелял от Холокоста се срещна с новооткрития си племенник

В дома за възрастни хора в израелското населено място Кфар-Саба 102-годишният Елиаху Петрушка се срещна за първи път със собствен племенник, за чието битие разбра едвам предния ден, съобщи Ройтерс.
 
Възрастният човек се втурна насълзен да прегърне непознатия, целуна го по двете бузи и с безсилен, тъничък гласец стартира да изрежда поздрави на съветски - език, на който не беше приказвал от десетилетия.
 
Петрушка бил на 24 години, когато избягал от Полша в Съветския съюз при започване на Втората международна война и до момента считал, че всичките му близки, останали във Варшава, са починали при Холокоста .
 
Е два в този момент обаче разбрал, че по-малкият му брат също е оживял и в този момент 66-годишният му наследник Александър е дохвърчал от далечен завършек на Русия, с цел да го види.
 
Елиаху избягал, само че родителите му с двамата му природени братя Зелиг и Волф, девет години по-малки от него, останали в Полша. Родителите му и Зелиг били депортирани от Варшавското гето и убити в нацистки концлагер. Волф обаче също съумял да избяга. Братята си пишели известно време, само че Волф бил изпратен от руските управляващи в трудов лагер в Сибир и Петрушка решил, че и той е починал.
 
Е лиаху се оженил в Русия, а през 1949 година емигрирал в Израел, с цел да стартира нов живот с новото си семейство. Той е пенсиониран микробиолог и има 10 внуци.
 
Емоционалната среща с новооткрития племенник станала допустима с помощта на подробните база данни на израелския мемориал Яд Вашем в памет на жертвите на Холокоста.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР