В Дома на киното до края на този месец продължават

...
В Дома на киното до края на този месец продължават
Коментари Харесай

Зая Бенацо: Травмата е портал към нашата същност

В Дома на киното до края на този месец не престават прожекциите на документалния филм „ Мъдростта на контузията “.
Режисьори са Зая и Маурицио Бенацо от Италия, които живеят в Съединени американски щати. Те потеглят по стъпките на световноизвестния канадския доктор доктор Габор Мате, който отправя своето обръщение за общество, осведомено за резултатите на контузията. 

Габор Мате е пенсиониран канадски доктор. Има няколко книги, издадени на 15 езика. Според него в прочувствено интелигентното общество родители, учители, лекари, законодатели и държавници освен се пробват да поправят държанието, да слагат диагнози, да потискат признаците и да осъждат, а се стремят и да схванат източниците, от които извират тревожните държания и заболявания на душата.

Желанието да разбере повече за личната си контузия е повело и Зая (Ралица) Бенацо по пътя на опознаването.

„ Това, което повтаряме в нашите интимни връзки, е това, което сме научили от нашите родители, а те носят от техните родители. Повечето контузии стартират генерации преди нас . “

„ Неговата формулировка за контузия не са неприятните неща, които са ни се случили, а това, което се случва вътре в нас в следствие от това, което се е случило. Двама души могат да изживяват едно и също нещо и да имат друга контузия “, споделя Бенацо.

Травмата не се показва единствено в произшествия, болести, гибел в фамилията. Травмата може да бъде доста по-дълбока, въпреки на повърхността това да не проличава , разяснява още Зая Бенацо, осветявайки философията на Габор Мате за контузията.

„ Той по тази причина споделя – в случай че някой счита, че има щастливо детство, трябват ми 5 минути, с цел да го разпитам и ще покажа, че всеки от нас носи контузия в себе си , болежка в себе си. Това, което се надяваме да покажем с този филм е, че не сме сами в нашата болежка. “

Габор Мате свързва контузии от детството със болести, които развиваме по-късно .

 Снимка: Славена Илиева

Има потребност обществото да е осведомено за контузията, е едно от посланията на кино лентата. Ние можем да се свързваме с другите, да се сближим посредством нашата контузия и това дава вяра, споделя Зая Бенацо. „ И имаме куража да споделяме тези сложни места . “

Тя цитира данни, съгласно които 70 на 100 от пандизчиите да вземем за пример са изживели невероятни контузии в детството си.

„ И когато не се обърне внимание на контузията, тя се развива и води до принуждение, до закононарушения. “

Голяма част от контузията съгласно Габор Мате се показва в това, че сме сами с болката и до момента в който не я споделяме, няма късмет да се излекуваме. Травмата е портал към свободата , има вяра Зая Бенацо.

Травмата е блокаж в живота ни , който не ни дава опция да се изразим изцяло, само че в същото време има и доста мъдрост в нея . Травмата от една страна е нашето предизвикателство в живота, въпреки това е портал към нашата същина . “

Тя нормално стартира при започване на живота ни, до момента в който сме дребни, само че избрани събития могат да я задействат. Така е и с пандемията, акцентира Зая Бенацо и добавя за огромния брой самоубийства в Съединени американски щати.

 Снимка: Pixabay

„ Депресии, паник офанзиви – това се вижда по целия свят, във всяко едно общество. Защото ние не сме привикнали да сме сами. Ние сме обществени създания и имаме потребност един от различен. Когато се изолираме, това задейства тези дълбоки рани в нас . “

Габор Мате ще бъде в България идващото лято.

„ Той сподели, че желае да отиде на опера в София и да се потопи краката в Черно море. “

Духовен повод отвел Зая Бенацо в Съединени американски щати преди години. Тя се присъединила в занятията на Карлос Кастанеда . „ Оттам последователно се разрасна погледът ми. “

 Зая и Маурицио Бенацо в Дома на киното Снимка: Славена Илиева

С Маурицио Бенацо са правили и филм за нравствен преподавател в Индия . След това са се посветили на организирането на конференции за разнообразни духовни практики и учения в Калифорния в Съединени американски щати и в Холандия и Италия в Европа.

Прожекциите на „ Мъдростта на контузията “ у нас са част от международната премиера на кино лентата. Първата седмица след премиерата филмът е бил гледан от 4 милиона души от 230 страни. Това опровергало опасенията на Зая и Маурицио Бенацо, които мислели, че са създали филм огледало единствено за Северна Америка. Получили над 3 хиляди писма от хора от всевъзможни култури.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР