В днешно време храната е безопасна, но доколко е полезна

...
В днешно време храната е безопасна, но доколко е полезна
Коментари Харесай

„Чети етикета”: Как да се хранят здравословно децата?

В днешно време храната е безвредна, само че до каква степен е потребна и може ли да се усъвършенства състава на храните, които употребяват нашите деца всеки ден.

Утре страната ни като ръководител на Съвета на Европейския съюз ще бъде хазаин на огромен конгрес със съществено интернационално присъединяване на водещи експерти, в това число представители на СЗО по тематиката детско хранене.

Статистиката на Националния център по публично здраве и разбори сочи, че броят на учебните заведения, в които се продават чипс, пуканки и снаксове понижава доста през 2013 година по отношение на 2008 година, само че след това отново има растеж.

При захарните издалия шоколада и бонбоните има равномерен спад на предлагането в учебните бюфети от 2008 година до 2016 година

Подобно е ситуацията с плодовите сокове с добавена захар.

Все повече учебни заведения оферират плодов сок без добавена захар – през 2016 година се продава в близо 50% от учебните заведения.

В предлагането на пресни плодове също има позитивна наклонност – близо 90%.

Има нормативни уредби какви храни могат да се продават на територията на учебните заведения. Забранени артикули обаче към момента се оферират в бюфетите.

Важна е ролята на контролните органи, само че всичко стартира в фамилията, разяснява доктор Нелия Микушинска , шеф на отдел „ Опазване на публичното здраве”.

Според Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите храненето би трябвало да се преглежда по отношение на физическата интензивност. Каквото и да яде детето, в случай че лежи по през целия ден пред компютъра и не се движи и не спортува, няма да е крепко, счита Вътев.

Производителите създават това, което хората търсят, влагат се единствено позволени съставки, сподели още представителят на месопреработвателите.

Ново проучване демонстрира, че Е-тата в храните трансформират генетичния материал в клетките.

Е-тата могат да повреждат ДНК, разгласи проф. Георги Милошев от Лабораторията по молекулярна генетика. Все още не са правени проучвания до какви здравословни проблеми води това, посочи той.

По думите на проф. Милошев са нужни и още проучвания, с цел да се откри кои тъкмо Е-та повреждат клетките.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР