В днешната цифрова реалност, с бурното развитие на технологиите, рискът

...
В днешната цифрова реалност, с бурното развитие на технологиите, рискът
Коментари Харесай

Мария Габриел: 61% от гражданите се страхуват от манипулиране на избори чрез кибератаки

В днешната цифрова действителност, с бурното развиване на технологиите, рискът от интервенция и операция в изборния развой е по-висок. Ето за какво е нужно да не отслабваме напъните в битката с дезинформацията и киберзаплахите, с цел да предотвратим всевъзможни операции. Това може да се случи единствено в случай че работим дружно: страните членки, институциите на Европейски Съюз и частния бранш. Това съобщи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференция в Брюксел, отдадена на подобряването на кибернетичната резистентност на изборите, която даде опция три месеца преди изборите за Европейски парламент да бъдат разисквани със заинтригуваните страни дейности за обезпечаване на демократичния избирателен развой, оповестиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Българският еврокомисар уточни данни от изследване на Евробарометър, съгласно които 61% от жителите са загрижени за манипулирането на изборите посредством хакерски атаки. Заплахите одобряват разнообразни форми, вариращи от навлизане в системи до акции за дезинформация или манипулиране на персонални данни.



Ние сме наясно с тези опасности и продължаваме да действаме посредством изчерпателен метод за гарантиране на изборния развой. Много е значимо да се тестват всички механизми и процедури. Предстои да създадем упражнение с Европейската организация за киберсигурност ENISA и Европейския парламент, с цел да тестваме някои от рекомендациите за киберсигурност на технологиите, свързани с изборния развой. Това ще даде опция за оценка на проектите, политиките и процедурите, въведени от държавите-членки, съобщи Мария Габриел.

Тя акцентира на основната роля на страните членки, политическите партии и уредници на акции в обезпечаването на мрежите и осведомителните системи, употребявани за избори. В зората на европейските избори съгласно нея е неотложно да се подсигурява, че обществените медии не се употребяват за разпространяване на дезинформация.

По отношение на дезинформацията, българският еврокомисар изрази упованието си онлайн платформите и рекламодателите да ползват Кодекса за положителни практики, в който ограниченията варират от бистрота в политическата реклама до закриване на подправени сметки и демонетизиране на снабдители на дезинформация. Всеки месец до изборите Мария Габриел ще изнася резултатите от месечните отчети на подписалите кодекса, с цел да се оцени напредъка и да се подхващат спомагателни стъпки при нужда. Освен това сред институциите на Европейски Съюз и държавите-членки се създава специфична система за ранно предизвестие, която да улеснява обмена на данни и анализите на акциите за неправилна информация с една единствена цел: да рапортува за евентуалните закани в действително време.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР