В диалозите на Никола Петров с Никола Петров се ражда

...
В диалозите на Никола Петров с Никола Петров се ражда
Коментари Харесай

Поетът Никола Петров: Всеки от нас е това, което може да бъде и нищо друго

В разговорите на Никола Петров с Никола Петров се ражда „ Не са чудовища “ – новата книга на младия стихотворец. Общуването мислено – със самия себе си, с „ тези, които не могат да отговорят “, само че има какво да кажат, с двойниците и губещите, за които спасението „ може да е доста по-малко от това, за което са се надявали “ – споделя за катарзиса, който Никола изживява, до момента в който написа. Този нито мъчителен, нито тъмен миг дава път на една „ смела и почтена лирика, чието сърце бие с неотстъпчив темп за признатата болежка “, както я дефинира поетът Стефан Иванов, която към този момент всеки четец може да държи в ръце.

 „ Не са чудовища “ зае първо място в класацията на книжарница „ Български книжици “ през месец юли 2021 година. Това е третата книга на Никола Петров след „ Въжеиграч “ и „ Бяс/бяло “. Поезията му е преведена на испански език, тя му носи първа премия в Националния юношески конкурс за лирика „ Веселин Ханчев “ през 2012-а, води го и на неедно зрелище на „ Актьори против поети “.

В писането, в което преоткрива и провокира себе си, той разпознава два типа писатели – разказвачи и гурута. Не желае да е от вторите, тъй като счита, че от естетическа позиция назидаването и поучаването наподобява малко смешно. А в поезията, която, по негови думи, може да бъде всичко, което поискаш, открива непосредственост със заклинанието. Точно то прави опит да подреди света и да го вкара в темп. В този темп живее и индивидът.

„ Всеки от нас е това, което може да бъде и нищо друго. Може да осъзнава себе си дотоколова, доколкото му е разрешено от неговите предели и лимити “, счита Никола Петров. Той приказва и за „ чудовищата, които не са чудовища и точно това е чудовищното “, като прибавя:

„ Ако злото не осъзнава себе си като зло, то тогава кои сме ние и на какво сме способни? “

Още за това какво назоваваме избавление и вършим ли разлика сред интелектуалния и интелектуализирания избор чуйте от Никола Петров в звуковия файл.
Снимка – изд. ДА, персонален списък на Никола Петров
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР