В Деня на Светите братя Кирил и Методий един проект

...
В Деня на Светите братя Кирил и Методий един проект
Коментари Харесай

Букви-пейки със стихове са разположени пред Националната библиотека

В Деня на Светите братя Кирил и Методий един план в София ще ни подсети за нашата еднаквост по артистичен метод.. Организаторите от фондацията " Прочети София " ще показват камерни четения под формата на визуално-поетичен маршрут на още две места с провокация към четенето в градска среда. В тези направления ще се включат и модерни български поети.

" Опитахме се да създадем по-голям интерес към тях през това да откриват пейките - букви, хората по едно и също време да откриват поезията, да откриват града, да си спомнят за самите букви като места за четене , като места за срещи, да открият своето отношение към литературата, към града, в който живеят, сподели за БНР художникът Боряна Зафирова.

 Снимка: Дабринка Добрева

В предаването " Нещо повече " Тодора Радева, основател на Фондация „ Прочети София “ добави:

" Това, което виждаме на самите пейки, е част от нашата образна еднаквост, образен език, пренесено от графичния дизайнер Костадин Кокаланов - създател на новата ни образна еднаквост. Той направи забавна среща сред образни облици от града, натоварен, деен цвят - тъмносиньо, лилаво, който е единствения цвят, с изключение на монохромните цветове, които използваме в нашата образна еднаквост и шрифта на Кирил Златков " Комета ". Костадин Кокаланов преглежда буквата като тримерен обект в пространството, както са самите пейки-букви. Това ненапълно ги прави разнообразни и не незабавно разпознаваеми. Разпознаваеми са на второ четене и когато човек се приближи до самите пейки, вижда, че на тях има закачени табели със стихове на модерни създатели ".

 Снимка: Добринка Добрева

На всяка скамейка може да бъдат прочетени и стихотворенията, написани особено за плана от Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

Пейките-букви ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а по-късно ще отпътуват за Брюксел.

Визуалната част от поетичния маршрут е поверена на Албена Лимони, Мила Янева-Табакова и Боряна Зафирова. Те ще рисуват, пишат и основават в действително време образната среда, посредством портативната интерактивна апаратура All is sketch на Poliforma. Тя съставлява кутия, позволяваща, благодарение на проектор и сензорна химикалка, да се рисува и написа по всевъзможни повърхности в града без диря.
Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР