В деня на Свети Харалампий Чудотворец, професионален празник на пчеларите,

...
В деня на Свети Харалампий Чудотворец, професионален празник на пчеларите,
Коментари Харесай

Известен пчелар почерпи с пресен, билков мед гости от община „Марица“

В деня на Свети Харалампий Чудотворец, професионален празник на пчеларите, кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов посети пчелина на Мариан Киров, който се грижи за 120 кошера в с. Калековец. Иванов честити празника на пчеларя.
Прочетете още
„ Пожелавам на теб и на всички пчелари здраве и цялостни кошери с пчели и доста мед. Нека Свети Харалампий да Ви закриля и да е проводник на Божията берекет над пчелния мед, който ще произведете тази година “.

С тези думи  Димитър Иванов се обърна към Мариан Киров и му сервира икона на Свети Харалампий Чудотворец.

Пчеларят благодари на кмета на община „ Марица “ и почерпи с свеж мед от билки, с доминиращ магарешки трън. Той изясни, че този тип е съвършен за предварителна защита против болести на сърцето, белите дробове и кръвоносната система. 

Мариан Киров напомни, че всички пчелни артикули са потребни, а прополисът покачва имунитета и оказва помощ за по-лекото изкарване на вирусните болести.

47-годишният мъж приключва Техникума по ветеринарна медицина в Стара Загора. Започва занаята напълно инцидентно, откакто вижда един рой пчели на дърво. Вика прочут пчелар, който да пристигна и да ги прибере. Помага му, а по-късно пчеларят му поверява грижите за рояка, като му споделя, че му е на шанс.

„ Като си го имаш от вътрешната страна, ти би трябвало единствено една искрица “, признава пчеларят.

Повече от 30 години Мариан Киров е регистриран аграрни производител, който вади близо 120 тенекии с мед на година.

Научава, че пчелите не обичат мощни миризми, парфюми и алкохол. По време на сезона той получава по 10-15 ухапвания дневно, само че споделя, че доста по-болезнени за него са тези на комарите.

Кметът на община „ Марица “ Димитър Иванов напомни мисълта на Алберт Айнщайн, че в случай че пчелите изчезнат от лицето на земята, на човечеството му остава единствено 4 години живот.

Иванов пожела на всички аграрни производители в община „ Марица “ да си оказват помощ и взаимно да се пазят, като съответно уведомяват кметствата и общината, когато им следва да третират насажденията с химически препарати.

На срещата участваха и ръководителят на Общински съвет „ Марица “ Гергана Трендафилова и кметът на с. Калековец Колю Миланов.

73 са пчелините, регистрирани в община „ Марица “.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР