В Деня на българския лекар – 19 октомври, на церемония

...
В Деня на българския лекар – 19 октомври, на церемония
Коментари Харесай

Заслужени отличия на преподаватели от МУ-Пловдив в Деня на б...

В Деня на българския доктор – 19 октомври, на гала в Националния исторически музей в София бяха връчени тазгодишните награди на Български лекарски съюз за принос в медицината. 

На раздаването на най-значимите за годината награди на Българския Лекарски Съюз присъстваше и проф. доктор Мариана Мурджева, Ректор на МУ-Пловдив. Тя първа поздрави спечелилите, горда, че в Университета има такива почтени лекари и ръководители като проф. Вичева и проф. Маринов.



Традиционните категории са общо пет – за „ Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност “, „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “, „ Ти си нашето бъдеще “, „ Принос за развиване и одобряване на престижа на съсловната организация “ и „ Лекар на годината 2022 година “.

И тази година изявени и потвърдили се на национално равнище представители на Медицински университет – Пловдив са измежду отличените в две от категориите. 

В категория „ Дългогодишна активност в региона на медицината и деен принос в развиването на компетентност “ премията получи проф. доктор Диляна Вичева – доктор и учител в Катедрата по оториноларингология и зам.-ректор по Международно съдействие и планова на активност в МУ-Пловдив. 



За „ Принос за развиване и използване на новаторска медицина и неповторими техники “ беше отличен проф. доктор Благой Маринов – доктор и учител в МУ-Пловдив, началник на Катедрата по патофизиология и заместник-ректор по научноизследователска активност.



Ръководството на Медицински университет – Пловдив честити на проф. Диляна Вичева и на проф. Благой Маринов националните награди, присъдени от Българския лекарски съюз и им пожелава здраве, триумфи, мощен дух и храброст да бъдат вярата на хиляди хора!

 

Визитки:

ПРОФ. Д-Р ДИЛЯНА ВИЧЕВА , дм, мзм е заместник-ректор по интернационално съдействие и планова активност на Медицински университет – Пловдив от 2019 година. Преподавател е в Катедрата по оториноларингология при Медицински факултет на Университета. Проф. доктор Вичева е професор  по оториноларингология и дълготраен учител по специалността в няколко висши учебни заведения. 

От 1995 година до 2015 година работи като доктор оториноларинголог в Клиниката по УНГ заболявания на УМБАЛ „ Св. Георги ", а от 2015 година - в УМБАЛ „ Каспела " в Пловдив.

Научната и преподавателската активност на проф. Вичева не се лимитират единствено до  лекциите в аудиториите и основаването на научни писания. Тя е деятелен участник u уредник на форумите на съсловните организации на УНГ експертите. През 2004 година по нейна самодейност се образува Българското Ринологично Сдружение, на което сега е ръководител. Паралелно с това основава и Българско Сдружение по детска оториноларингология. 

Гост-лектор е на 134 интернационалните конгреса, курсове, конференции, симпозиуми и други и гост-лектор на 58 събития от същия темперамент и мащаб. Автор е на 192 научни труда и има 395 научни участия от цялостната й академична интензивност

През годините тя е предала характерните познания и умения от своята здравна област на хиляди български и задгранични студенти медици, дентални медици, медицински сестри, акушерки, общопрактикуващи лекари, педиатри, неонатолози, фармацевти и студенти по програмата за научен продан „ Еразъм+. 

Като почитан и одобрен УНГ доктор, тя е член на бордове на голям брой европейски и международни организации. 

 

ПРОФ. Д-Р БЛАГОЙ МАРИНОВ , дм е заместник-ректор по научноизследователската активност на МУ-Пловдив от 2019 година. Ръководител е на Катедрата по патофизиология в Университета. 

Проф. Маринов е Директор на Медицински Симулационен Тренировъчен Център (МСТЦ) към Научно-изследователския институт на МУ-Пловдив - най-иновативната просветителна конструкция в страната и подобаващ мотив за горделивост на МУ-Пловдив. Проф. Маринов заема този пост от основаването му през 2015 година до момента. Първи ръководител е на  Българското Общество по Симулационна Медицина (БОСМ).

Проф. Маринов е член на следните влиятелни интернационалните организации -  Европейско респираторно общество, Американско торакално общество, Американски лицей по хирургия, както и на следните национални сдружения: Българско сдружение по белодробни заболявания, Българско сдружението по физиологични науки, Съюз на учените в България.

Научните ползи на проф. Маринов са в областта на Физиологията и патофизиологията на физическото натоварване, Кардиопулмоналните проби с натоварване, Функционалното проучване на дишането и Бронхопровокационните проби.

Проф. Маринов е създател на над 80 истински научни изявления в региона на външното дишане и газова обмяна, които имат над 650 цитирания в наши и непознати списания.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР