В деня, когато всички почитаме Успението на Небесния покровител и

...
В деня, когато всички почитаме Успението на Небесния покровител и
Коментари Харесай

Миньорите се нуждаят не само от небесна, но и от държавна подкрепа

В деня, когато всички почитаме Успението на Небесния настойник и покровител на българите Свети Иван Рилски, дано да честитим и професионалния празник на едни от най-силните българи - българските миньори.

От 1903 година с декрет на княз Фердинанд, Денят на Свети Иван Рилски е разгласен и за празник на българските миньори, а Светецът за техен настойник. Аз самият не съм миньор, само че познавам от близо техния труд, техния делник и празник.

Легендата споделя, че миньорите в България избират светеца за собствен покровител поради привидение, което получили техни сътрудници от Перник.

На един от тях му се присънил Иван Рилски и му посочил къде да копае, с цел да открие голямо находище на въглища. На идващия ден пернишкият миньор почнал да работи със своите сътрудници на посоченото място, само че входът на галерията за злощастие се срутил. Тогава още веднъж му се явил обликът на чудотвореца, който със свещ в ръка осветил пътя им на открито и по скришен проход ги избавил.

Не знаем дали легендата дава отговор на точната историческа истина, само че е показателно че Св.Иван Рилски е небесен покроветил и на българите, и на българските миньори, тъй като историята ни демонстрира, че триумфите на България и триумфите на българските миньорите постоянно са вървяли ръка за рака.

Нека през днешния ден, когато някой предсказват края на миньорската специалност, в никакъв случай не забравяме, че с помощта на тежкия труд на десетките хиляди български миньори, пръснати по нашата земя от Перник до Раднево, Гълъбово и Мадан, от Бели Брег до Бобов дол и Панагюрище, през днешния ден ние българите имаме това, което към момента се назовава работеща българска промишленост.

Като перничанин за мен е особена чест да благопожелавам празника и на моите съграждани - пернишките миньори, хората, които чисто исторически са положили началото на минната индустрия у нас, просто тъй като са Първите, поели по този тежък път.

В тежки времена те постоянно са били дружно със своята страна. Малко прочут факт е, че по време на Войните за национално обединяване, точно пернишките миньори са стоманения гръбнак на страховития 26 пернишки полк, стигнал след безчет победи и жертви чак до Солун.

Заради делата на предците си, техните днешни наследници гледат с вяра към българската страна.
Миньорите са фактически доста мощни мъже, само че все пак са хора, които се нуждаят освен от небесна, само че и от държавна протекция и поддръжка.

Честит празник на всички български миньори и дано Свети Иван Рилски продължава да Ви пази и бди над вас, вашите фамилии и всички нас българите!

С почитание:

Любомир Спасов,
шеф „ Топлофикация Перник “

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР