В деловодството на Народното събрание в несен проект от “Продължаваме

...
В деловодството на Народното събрание в несен проект от “Продължаваме
Коментари Харесай

Създаване на временна комисия за пътната карта на “Турски поток” предлага ПП-ДБ

В деловодството на Народното събрание в несен план от “Продължаваме Промяната – Демократична България ” за основаване на краткотрайна комисия, която да изследва обстоятелствата и събитията към изчезналата пътна карта и построяването на газопровода “Турски поток ”. Наскоро пътната карта беше показана на обществото от хакнат имейл на помощник на съветски народен представител.

Народният представител от ПП-ДБ Ивайло Мирчев съобщи, че още на 6 март е задал въпрос към енергийния министър Румен Радев дали това е същинската пътна карта, която е била в енергийно министерство. Той напомни, че в годините обратно неведнъж е отправял въпроси към министерството по тематиката и даже е имало следствие на ДАНС.

Мирчев уточни, че друга причина за основаване на комисията е отговорът на министър Радев, от който излиза наяве, че енергийното министерство не е уверено каква е тази пътна карта и от кое място се появява. “България обслужи геополитическия интерес на Путин и на Русия, тъй като с построяването на “Турски поток ” ние дадохме мотив на Путин да стартира войната против Украйна ”, сподели Мирчев.

“Ние имахме тръба, която идваше от Русия към България. Нямаше никаква причина да бъде строен “Турски поток ”, защото с изключение на 3 милиарда лв. от строителството, загубихме и 2 милиарда лв. от директните такси, които България щеше да получи от остарялата тръба, построена по руско време ”, добави той.

“В момента чуваме политици от разнообразни политически сили, които настояват, че “Турси поток ” е освен геополитически преференциален за България, само че е преференциален и финансово. Това не дава отговор на истината. Елементарни сметки демонстрират, че са нужни най-малко 30-40 години, с цел да се възвърне инвестицията. Тогава ние най-вероятно природен газ въобще няма да използваме ”, сподели Мирчев.  

Народният представител от ПП-ДБ Мартин Димитров е безапелационен, че цялото Народно заседание единомислещо би трябвало да поддържа основаването на комисията.

“По наша самодейност поискахме от Министерството на енергетиката да изиска от съветската страна копие от картата. Нито българската страна обезпечи такова копие, нито съветската, което значи, че нещо крият. А в енергетиката уговорките са за милиарди левове. И ние желаеме да забележим какви задължения са поемани от името на България ”, съобщи Димитров и добави: “ГЕРБ са като ветропоказател – единият ден поддържат Путин и Москва да заобиколят Украйна, оказват помощ в подготовката за войната, в същия миг споделят какъв брой е значима диверсификацията ”.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР