В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по

...
В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по
Коментари Харесай

Близо 9 млрд. лева не стигат за гарантиране на пенсиите у нас

В Държавния фонд за гарантиране резистентност на пенсионната система, по прочут като Сребърния фонд, са насъбрани 3,703 милиарда лв. към края на януари 2023 година, демонстрират данните на Министерство на финансите. От тях 3,691 милиарда лева стоят на сметка в Българска народна банка, пише pariteni.bg.

В същото време разноските за пенсии порастват съществено, като за десетте месеца на предходната година възлизат на 12,56 милиарда лв.. Спрямо същия интервал на предходната година разноските за пенсии са с 1,64 милиарда лв. или с 15,1%. Само през януари тази година по сметката на Сребърния фонд са трансферирани средства в размер на 7,72 млн. лева Към края на месеца пък са насъбрани лихви върху средствата на фонда в размер на 4,38 хиляди лева, прецизират от министерството.

Припомняме, че Сребърният фонд бе основан през 2007 година с към 2 милиарда лева, като до момента в него са се натрупали едвам 1,7 милиарда лева спомагателни средства. Само през 2022 година във фонда са постъпили и144,56 млн. лв., двойно по-малко от сумата, постъпила през 2021 година – 258,49 лв.. Предназначението на фонда е да поддържа пенсионната система, само че действително средствата в него не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за няколко месеца.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР