В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по

...
В Държавния фонд за гарантиране устойчивост на пенсионната система, по
Коментари Харесай

Има ли пари за гарантиране на пенсиите?

В Държавния фонд за гарантиране резистентност на пенсионната система, по прочут като Сребърния фонд, са насъбрани 3,789 милиарда лв., към края на ноември, демонстрират данните на Министерство на финансите.

Само през ноември по сметка на фонда са трансферирани средства в размер на 5,92 млн. лева Към края на месеца пък са насъбрани лихви върху средствата на фонда в размер на 1,62 млн. лева, прецизират от министерството.

През последните месеци сумите, които постъпват по сметките на фонда, са много скромни, като през октомври бяха трансферирани 4,30 млн. лева

В същото време разноските за пенсии порастват съществено, като за десетте месеца на тази година възлизат на 12,56 милиарда лв. . Спрямо същия интервал на предходната година разноските за пенсии са с 1,64 милиарда лв. или с 15,1%.

Припомняме, че Сребърният фонд бе основан през 2007 година с към 2 милиарда лева, като до момента в него са се натрупали едвам 1,7 милиарда лева спомагателни средства.

Предназначението на фонда е да поддържа пенсионната система, само че действително средствата в него не биха стигнали за погашение на пенсиите даже за няколко месеца.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР