В Държавен вестник е публикуван Законът за ратифициране на договорите

...
В Държавен вестник е публикуван Законът за ратифициране на договорите
Коментари Харесай

Тръгва сделката за покупка на F-16

В Държавен вестник е оповестен Законът за одобрение на договорите за придобиване на изтребители F-16 блок 70 и свързаната актуализация на държавния бюджет. Това е последният стадий от българската процедура по контракта със Съединени американски щати за новите бойни самолети, съобщи БНР.

Председателят на парламентарната комисията по защита Константин Попов изясни пред националното радио какво следва:

" От  тук нататък следва сложното. Трябва да се уточняват доста добре ресурсите, които имаме, методът, по който ще бъдат обучавани летците, инженерно-техническият състав, построена инфраструктура, от тука нататък работата в Министерството на защитата в действителност става извънредно значима ".

България ще купи 8 изтребителя. Очаква се първите самолети да бъдат доставени доникъде на 2023 година, 4 бойни самолета ще бъдат доставени до края на 2023-та, а последните през първото тримесечие на 2024 г. Оперативна подготвеност на самолетите би трябвало да е реализирана в края на петата година от датата на влизане в действие на контракта.

Стойността на плана е 2,2 милиарда лв., като по тази причина страната емитира и държавен дълг, с цел да може да добави сумата от към този момент гласуваните 1,8 милиарда лв..

Очаква се парите да бъдат подадени в банката на Федералния запас. Процент и половина ще е доходността им, обясниха от МО. 

Решението за ратификацията на контракта мина и през ветото на президента Румен Радев. Той разкритикува обстоятелството, че ратификацията е предходна бързо на две четения в един ден без да има по-задълбочен спор. Спомена още, че се поемат отговорности, свързани със скрити и неразбираеми разноски.

Въпреки рецензиите ветото беше преодоляно със 128 гласа, дадени от ГЕРБ, " Обединени патриоти " (ВМРО), Движение за права и свободи и двама самостоятелни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР