В ДАНС се получават около 60 сигнала на месец за

...
В ДАНС се получават около 60 сигнала на месец за
Коментари Харесай

ДАНС: Получаваме по 60 сигнала за терористични заплахи на месец

В ДАНС се получават към 60 сигнала на месец за вероятни терористични закани – от жители и държавни институции. Това е записано в, оповестен на уеб страницата на службата. Това значи, че са получавани над 700 терористични сигнала годишно, което си е стряскаща цифра. Според контраразузнавателната работа в голямата си част сигналите съдържали непотвърдена информация без конкретика, само че все пак всеки от тях е станал обект на подробна инспекция. Така и не излиза наяве обаче какво се е случило с по-малката част съответни и същински информации. 

От Агенцията регистрират, че съществуващата потенциална заплаха от терористичната дейност у нас се предопределя най-вече от продължаващите миграционни процеси и опцията измежду мигрантите да се инфилтрират терористични детайли, които да се открият в страната или да употребяват прекосяването си за разпространяване на джихадистка агитация. Изрично е посочено, че за противодействие на опцията от навлизане у нас на терористи ДАНС е правила инспекции в денонощен режим. Това е ставало по сигнали на граничните управляващи за съвпадане със основаните профили в създадената система за идентификация на пътуващи задгранични бойци. През 2020 година са направени 7356 такива инспекции.  В резултат не е позволено прекосяване през наша територия на лица от тази рискова категория, настояват от Агенцията.

Интересен подробност от контратерористичния разбор на службата е, че рисков фактор били  " намиращите се на наша територия обекти на трети страни, които са измежду традиционните цели на терористични организации " . Не се показват обаче нито кои са тези обекти, нито за кои трети страни става дума. Заплаха за сигурността произтичала и от съществуващите у нас общности от рискови страни поради заплахата от „ преместване “ на спорове в родината им на наша територия. Запазва новост и оценката, че български жители могат да станат и косвени жертви при терористични офанзиви в други страни, счита ДАНС.

През юли 2020 година в Бургас и Враца под управлението на Специализираната прокуратура е извършена взаимна интервенция на ДАНС с Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност “ - МВР за противодействие на тероризма. По формираното досъдебно произвеждане е арестуван български жител, който е пътувал до Сирия за присъединяване във въоръжени действия на страната на терористични структури, регистрират от Агенцията.

През 2020 година заради съпричастност към терористична дейност, със заповед на ръководителя на ДАНС са наложени насилствени административни ограничения „ лишаване право на престояване ”, „ експулсиране ”, „ възбрана за влизане в Република България ” и „ възбрана за влизане и престояване на територията на страните – членки на Европейски Съюз ” на 8 непознати жители , а в осведомителния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 13 лица.

В денонощен режим е реализирано оперативно съдействие и непрестанен продан на информация сред Националния контратерористичен център в ДАНС и способените държавни структури, както и със служби, ангажирани с противодействието на тероризма във всички страни от Европейски Съюз и НАТО, хвалят се от Агенцията, само че не показват нито един съответен случай.

Иначе се регистрира, че терористичната интензивност в международен проект продължава да е обвързвана главно с ислямистки формирования в Близкия изток и район Сахел в Африка, където те реализират голям брой набези против сили за сигурност и цивилни жители. И през 2020 г. водещи групировки остават „ Ислямска страна “ и „ Ал Кайда “. След загубите на фрагменти и територии през предходни години, те се пробват да ускоряват въздействието си чрез осъществяване на офанзиви, обявление на отговорност за набези, агитация, набиране на почитатели и насърчаването им към действие.

Запазва се рискът от осъществяване на офанзиви с химически и биологични субстанции, като в интернет се популяризират видеоклипове с инструкции за разработване на взривни устройства с елементарно налични сходни вещества и указания за разпръскването им. Специфичен за интервала миг са самодейностите коронавирусът да бъде употребен като оръжие. Терористични организации включват в своята агитация апели за разпространяването му от инфектирани техни симпатизанти, а в darknet5 се разяснява предложение за продажба на нечисти с него предмети. Като цяло обаче терористичните структури употребяват пандемията най-вече за пропагандни цели – показват я като наказване за инакомислещите и търсят благоприятни условия да злепоставят управляващите за предприеманите от тях ограничения, настояват от ДАНС.

През 2020 година съществена заплаха за страните в Европа представляват атаки, осъществени от стимулирани от терористичната пропаганда в интернет независимо действащи лица, с лесни за набиране средства (нож, автомобил) , без забележителна предварителна подготовка и комплицирана организация за действие. Силно отрицателно въздействие имат и атаките с огнестрелно оръжие в централни градски елементи. Въпреки забележителното ограничение на процеса, към момента опасност за сигурността са и завръщащите се от конфликтни райони задгранични бойци, както и оставащата възможност от потреблението на миграционните потоци от терористи като метод за напредване към Стария континент, написа в разбора на Агенцията.

ДАНС се стопира и на активността на крайнодесните и крайнолевите придвижвания в България и Европа под рубриката   " Екстремизъм на социално-политическа основа ". Констатира се, че разпространението на ковид е съществена причина за забележителното съкращаване през 2020 година на интензивността на тези придвижване. Ограничителните ограничения постановат анулация на по- голяма част от плануваните мероприятия, в това число взаимни начинания на структури от разнообразни страни. Активността им е пренесена главно в интернет, където постоянно се употребяват криптирани канали за връзка, настояват от Агенцията. Според ДАНС през 2020 г. членове на български крайнолеви и крайнодесни структури и техни симпатизанти не са правили, възнамерявали или изразявали планове за реализиране на терористични офанзиви у нас и зад граница. Не са открити и техни връзки и контакти с терористични организации.

Нараства обаче пропагандата в интернет на почитатели на крайнодясната идеология. Те търсят поле за изява на база на патриотизма, устрема към предпазване на националната и културната еднаквост и на християнските полезности. Запазват се апелите за „ предимство на бялата раса “, против мултикултурализма, феминизма, лицата с нетрадиционна полова ориентировка, „ ционисткото лоби “, комунизма и други Основен риск е радикализирането на младежи под въздействие на непозната агитация в интернет, в затворени групи и криптирани приложения , регистрира още контраразузнавателната работа.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР